Els protocols en cas d'agressions sexuals en un local d’oci, encara sense aplicar
Des del sector reclamen més agilitat a les administracions per tal d’obtindre unes pautes clares d’actuació enfront de violacions
El Ministeri d'Igualtat va firmar aquest estiu un conveni per a elaborar protocol un amb les pautes bàsiques a seguir en cas d'agressió sexual a una discoteca. Els locals reclamen tindre aquest full de ruta. A la Comunitat Valenciana l'Institut de les Dones ha posat al seu abast cursos de formació per al personal de seguretat d'aquests negocis.
Fa sis anys al Regne Unit es va crear un sistema que funciona amb una frase que fa de contrasenya: “Pregunta per Àngela”. El passat mes de juliol, representants del sector de l'oci nocturn van signar un conveni amb el Ministeri d'Igualtat per a redactar un protocol de prevenció de la violència sexual a les discoteques.
El portaveu d’España Noche, Vicente Pizcueta, afirma que “les pautes de com s’ha d’actuar als locals d’oci davant dels problemes de violència contra les dones estan perfectament definits”. Pizcueta defineix el protocol actual “en cas que hi haja una víctima, atendre-la, escoltar-la, poder identificar l’agressor, posar-se en contacte amb les forces i cossos de seguretat de i custodiar les gravacions de les càmeres són fonamentals”.
Però, segons confirmen a À Punt altres fonts del sector, els locals no tenen encara a les mans aquest protocol. Reclamen “una resposta més àgil per part de les administracions”.
En l'àmbit autonòmic, l'Institut de les Dones té publicat aquest decàleg per a previndre les agressions, així com les instruccions que cal seguir si n'hi ha un cas. A més, han oferit a les principals empreses d'oci nocturn cursos de formació per al personal.
Dins d'aquesta estratègia, està també la instal·lació dels anomenats punts violeta, que han funcionat tant en festes populars com en les Falles o en festivals de música.