Ni prové dels simis ni és una pandèmia: resolem mites i rumors al voltant de la pigota dels micos
Rebre i difondre dades correctes és fonamental per a evitar la desinformació sobre aquesta malaltia
En els últims dies s'han difós a les xarxes socials diverses informacions incorrectes o falses respecte a la pigota dels micos. Rebre i difondre dades correctes és fonamental per a evitar la desinformació sobre aquesta malaltia. Per això, respecte de la pigota dels micos, des d’À Punt Notícies desmuntem les falsedats que més es repeteixen.
Prové la pigota realment dels micos?
No, és fals. Segons ha informat Margarita del Val, científica del CSIC, “s’anomena pigota dels micos, però ho transmeten rosegadors, com les rates o els esquirols”. L’origen del nom es deu al descobriment en micos el 1985. Encara que és més freqüent trobar-la a l’Àfrica, recentment s’han detectat diversos casos en altres parts del món, com és el cas d'Europa.
És una malaltia sexual?
No, això també és fals. Es transmet per intercanvi de fluids, de qualsevol tipus. Rafael Toledo Navarro, catedràtic de Parasitologia de la Universitat de València, ha assegurat que a més de relacions sexuals, “el contagi es pot produir per ferides obertes o saliva, però amb una quantitat important i durant un període de temps prolongat”.
És una malaltia d'homes homosexuals?
Rotundament fals. Encara que en els casos registrats predomina aquest col·lectiu, qualsevol persona que intercanvie fluids amb un infectat pot contagiar-se. També a través de relacions heterosexuals.
És una nova pandèmia?
També és fals. De moment, s'han registrat vora un centenar de casos al món, fora de zones endèmiques. A més, la transmissió entre humans no és tan fàcil com en la covid. El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ha assegurat que “no és probable que hi haja una transmissió considerable, tot i que no la podem descartar i cal tindre molta cura”.
No és una malaltia mortal
Això també és fals. Segons l'OMS, la mortalitat a Àfrica, sense tractaments ni vacunes, arriba al 10%. Això sí, segons el catedràtic Toledo, en la majoria dels casos es cura sola i no sol requerir hospitalitzacions greus.
Sí que pot haver-hi complicacions en xiquets, majors i immunodeprimits. Marisa Blasco, presidenta de la Societat Valenciana de Medicina Intensiva, ha recordat que “en alguns casos pot provocar meningitis o encefalitis, però són aïllats, ara per ara”. A més, segons s'ha dit, les ferides són molt doloroses.
No hi ha vacuna
Afortunadament, aquesta també és falsa. Diversos laboratoris han preparat ja una vacuna específica contra la pigota dels micos. Així i tot, la comunitat científica ha assegurat que no seria necessària, ja que la vacuna contra la pigota humana, disponible i ja inoculada a gran part de la població, serveix contra aquesta nova malaltia.
“La major part de les persones que van nàixer abans del 1977 ja estan vacunades, i eixa vacuna protegeix contra la pigota dels micos” ha esmentat per a tranquil·litzar Fernando Simón. Si fora necessari, vacunar la població que falta seria bastant més fàcil que la vacunació de la covid.