La pandèmia triplica els trastorns infantils i la demanda de psicòlegs

La Societat Valenciana de Pediatria considera "més segur" el protocol anterior a les escoles i des de Malasmadres demanen mesures de conciliació efectives per a cuidar els fills confinats

Una mare cuida dels seus fills a casa mentre treballa
Una mare cuida els seus fills a casa mentre treballa / Shutterstock

La pandèmia ha multiplicat per tres els trastorns infantils i la demanda de psicòlegs per als menors. La falta de relació amb altres menuts, el confinament i la utilització més sovint de tauletes i telèfons mòbils s'ha traduït en comportaments que requereixen atenció especialitzada, segons ha explicat en Les notícies del matí Elisa Crego, psicòloga infantil.

Elisa Crego ha dit que en aquests dos anys s'ha normalitzat en els xiquets veure gent amb mascareta, no tocar-se, els confinaments o parlar amb familiars per videoconferència, i això té repercussions en l'àmbit emocional, físic i conductual dels menors.

"Això influeix i s'ha vist com ha augmentat la demanda de psicòlegs infantils per part de les famílies, per problemes de conductes per por del contagi, per dificultats en la convivència amb els seus familiars, per fòbies i pors que han anat apareixent, ànsia social, depressió infantil i molts estudis parlen que s'han triplicat els trastorns mentals en la infància", ha dit.

Segons la psicòloga, el fet de restringir als fills a relacionar-se amb iguals està repercutint negativament en ells. "Als xiquets els costa més interactuar, prefereixen el contacte a través d'internet, i això està provocant un augment de la dependència tecnològica i unes mancances d'habilitats socials que només es poden adquirir en contacte amb altres xiquets", alerta.

Mesures per a conciliar el treball i la cura dels fills

La situació per als xiquets és complicada, però també per als progenitors que els han de cuidar quan estan confinats a casa. Cada volta són més les veus que demanen mesures que faciliten la conciliació del treball i la cura dels fills. El conseller d'Educació, Vicent Marzà, ha demanat en les últimes hores un permís retribuït per a les famílies amb fills en quarantena o contagiats. I açò és el que demana des de fa dos anys el col·lectiu de Malasmadres.

Maite Esgoscozabal, sociòloga i responsable d'investigació social de Malasmadres, ha dit en Les notícies del matí que el pla Em cuides del govern "no ha resultat àgil i efectiu", perquè la reducció de jornada implica una pèrdua salarial. Aquesta experta ha destacat que de nou són les dones les "més perjudicades", que continuen sent les que més demanen dies de vacances, reduccions de jornada o excedències per a cuidar els fills a casa.

És per això que insisteixen que es posen en el centre la conciliació i els drets de la infància. "Necessitem mesures de conciliació que respecten el dret dels xiquets de ser cuidats".

El maig de 2020, Malasmadres va llançar la campanya "Açò no és conciliar", amb més de 230.000 signatures, però a hores d'ara no ha canviat la situació. Per això, des d'abans de Nadal tenen en marxa la campanya "Jo no renuncie", amb el lema "Els xiquets i xiquetes no es cuiden sols".

Els pediatres diuen que el protocol anterior era "més segur"

La incidència disparada s'ha traduït en un augment molt notable de les classes confinades, que s'han multiplicat per cinc. A la Comunitat Valenciana n'hi ha més de 900 en 422 centres, el 21% del total. I això que ara, amb el nou protocol, es confina una classe quan hi ha cinc positius o un 20% del total de l'alumnat, i no igual que si el protocol fora el d'abans de Nadal, en el qual un positiu implicava un confinament.

Eva Suárez, presidenta de la Societat Valenciana de Pediatria, ha destacat en Les notícies del matí que no estan d'acord amb aquest nou protocol i proposen fer cribratges massius. Considera que el protocol anterior era més "segur per als xiquets i professors", perquè quan eixia un xiquet positiu en una classe bambolla s'aïllava tota la classe i es feia una PCR a tots els xiquets convivents amb els positius. "Això ens donava seguretat".

És per això que diu que fa falta molta més informació i campanyes del que han de fer els pares que són contactes estrets i aportar ajuda, ja que "hi ha xiquets que enllacen un confinament després d'un altre i això és impossible per a les famílies si han de treballar".

També et pot interessar

stats