Directes
Ara en la televisió
EL PISET

Pudor al llit del Túria: Catalá afirma que s’està treballant per a evitar els abocaments que la provoquen

La delegada del govern espanyol apunta que l'executiu central ja ha destinat 500 milions a intervencions del cicle de l'aigua

Aigues estancades en l'últim tram del Túria este diumenge / À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
12 de gener 2025 - 10:39 Actualitzat: 12 de gener 2025 - 20:03

L’alcaldessa de València, María José Catalá, assegura que “s’està treballant, de manera molt àgil, per a resoldre, com més prompte millor” l’abocament d’aigües fecals al tram final del llit del Túria, el que provoca molèsties a les zones pròximes per la intensa pudor que es desprén del tarquim. La riuada d’octubre va provocar danys en diverses depuradores, entre elles la de Quart-Benàger, que tracta l’aigua de la capital i diversos municipis de l’Horta Sud, de manera que les aigües fecals acaben, ara per ara, abocant-se al Túria.

La delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, per la seua banda, ha recordat este diumenge que l’executiu central ja ha posat en marxa les obres previstes en relació al cicle integral de l’aigua, que comprenen també infraestructures de depuració, i per a les quals destinarà 500 milions d’euros. “Si han de revisar-se, es revisaran”, afegia, sense concretar quines seran eixes intervencions.

Catalá ha apuntat que esta depuradora es va veure "fortament afectada" per la dana, "fins al punt que estava pràcticament inutilitzada". Tanmateix, les localitats "continuen fent ús evidentment del seu clavegueram", la qual cosa provoca que la planta "estiga depurant de forma molt senzilla i estiga generant uns abocaments que ens preocupen".

Cal una reflexió sobre les infraestructures de tota mena, fins i tot les depuradores, i també de tota la part del nou llit del riu, la seua capacitat i com ha quedat afectatMaría José Catalá - Alcaldessa de València

En este sentit, l’alcaldessa assenyalava que han traslladat a la Conselleria de Medi Ambient la necessitat de solucionar este problema i des d’este departament ja treballen per a resoldre’l com més prompte millor “i que desapareguen eixos abocaments”, aclaria. La pudor que desprén el tarquim s'aprecia des dels nuclis de població més pròxims i, fins i tot, en els cotxes que travessen la V-30.

María José Català aprofitava este context per a demanar “una reflexió sobre les infraestructures de tota mena, fins i tot les depuradores, i també de tota la part del nou llit del riu, la seua capacitat i com ha quedat afectat”.

L’alcaldessa plantejava esta reflexió, tot i admetre que el nou llit del Túria no es va desbordar el 29 d’octubre i va mostrar prou capacitat per a evacuar l’aigua fins a la mar. "No es va desbordar, però tenia una capacitat excessiva, anava massa ple i els bombers van témer en certs moments que hi haguera un desbordament", ha afirmat.

"Si cal fer alguna intervenció, alguna canalització de tota la zona del barranc del Pedrís a esta zona del nou riu, cal analitzar la capacitat del llit i invertir possiblement en més infraestructures que oxigenen", ha sostingut l'alcaldessa. Igualment, ha aprofitat per a reclamar “una reflexió profunda” i que l’Estat s’interesse en algun moment per les infraestructures hidrològiques que falten, tot per a previndre situacions com la viscuda el 29 d’octubre, amb una important avinguda d’aigua.

Respecte a les infraestructures directament relacionades amb llits i rius, la delegada del govern espanyol apuntava que, a més dels 500 milions d'euros per a les que tenen a veure amb la depuració d'aigües, el govern de Sánchez ha destinat més de 270 milions d'euros per a dur a terme obres d'urgència en les conques valencianes.

València l’Horta Dana 2024 Medi ambient

També et pot interessar