Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Puig, crític amb la intenció de les farmàcies de cobrar pels tests als pacients: "No em pareix raonable"

El president de la Generalitat assegura que la possibilitat no s'havia plantejat amb la col·laboració de les farmàcies i diu que es prendran les "decisions oportunes" després d'una reunió entre Sanitat i els col·legis professionals aquest dimecres

Una dona compra un test d'antígens en una farmàcia / Fermín Cabanillas (EFE)

El president de la Generalitat, Ximo Puig, no veu amb bons ulls que les farmàcies pretenguen repercutir sobre els pacients el cost de realitzar i supervisar els tests d'antígens als locals per a incorporar-los després a la base de dades de Sanitat. És la intenció dels col·legis professionals, com ara el de València (Micof), que va ser el primer a aclarir que qui vullga fer-se la prova haurà de pagar "pel servei d'observació i assistència que li ofereixen durant la realització de l'autotest". 

"No em pareix raonable cobrar sense cap tipus de control i amb diferència d'unes farmàcies a altres", ha manifestat en ser preguntat el cap del Consell sobre la qüestió en una roda de premsa aquest dimecres. El govern valencià insisteix que les apotecaries són un "servei públic" i que l'objectiu primordial de la col·laboració que s'ha plantejat des de la Conselleria de Sanitat amb aquests establiments és descongestionar els centres de salut i garantir l'accés als tests d'antígens de "totes les persones que ho necessiten" i "en igualtat de condicions".

El govern valencià va anunciar la setmana passada que estava en negociacions per a una col·laboració amb les oficines de farmàcia perquè realitzaren tests diagnòstics a través d'antígens als locals i, en cas de ser positius, els notificaren directament al sistema per a agilitzar el procés i evitar al pacient haver de comunicar-lo ell mateix als centres de salut. Estava previst que el procediment començara a funcionar aquesta setmana, però l'acord encara no està tancat perquè en les últimes hores s'han evidenciat discrepàncies entre l'administració i els col·legis professionals a propòsit del cost de gestionar aquest servei, que fins ara havia assumit l'atenció primària.

El mateix Puig ha reconegut aquest dimecres que durant les converses amb les farmàcies no es va tocar la qüestió. "En cap moment es va parlar de la possibilitat de cobrar res", ha dit. Aquesta vesprada hi ha prevista una reunió entre la Conselleria de Sanitat i els col·legis professionals per a tancar els caps que falten per lligar en la col·laboració. Des de l'administració asseguren estar "en bona disposició" per a arribar a un acord i defenen que si ara el col·lectiu posa damunt la taula que siga la ciutadania qui pague pel servei, "cal buscar una solució clara". El president ha dit que en finalitzar la trobada es prendran "les decisions oportunes". 

No és moment de tractar la covid-19 com una grip

D'altra banda, Puig s'ha mostrat poc partidari d'obrir ara per ara el debat sobre l'estabilització de la pandèmia, que implica un nou protocol per a gestionar el coronavirus de manera similar a la grip comuna en què ja treballa el govern espanyol. El dirigent valencià creu que serà una qüestió "fonamental" de cara a les pròximes setmanes, però considera que "encara no és moment" d'abordar-ho perquè la Comunitat Valenciana està "en el centre" de la cinquena onada —sisena a Espanya—. 

El cap del Consell ha apel·lat a la prudència i ha recordat que encara no s'ha arribat al pic de contagis. De fet, ha avançat que per a aquest dimecres Sanitat Universal n'afegirà més de 16.000 al recompte estadístic en el balanç diari, una xifra pareguda a la d'aquest dimarts i que va suposar màxim històric de la pandèmia en una sola jornada. "És obvi que estem en una situació de gran tensió", ha comentat Puig. Segons ha remarcat, encara poden produir-se molts contagis i, a pesar que la majoria seran lleus, també "pot haver-n'hi de greus, sobretot en els col·lectius vulnerables". Per això ha apostat per accelerar la vacunació amb terceres dosis i les vacunes pediàtriques i mantindre les mesures preventives. 

En desacord amb la condemna a Sanitat 

Preguntat per la sentència que condemna la Generalitat a indemnitzar el personal sanitari per no proporcionar-los equips de protecció en la primera onada de la pandèmia, que el Consell ja ha avançat que recorrerà contra la decisió del jutge, Puig ha tornat a demanar perdó al col·lectiu. Ha explicat que, encara respecten les decisions judicials, presentaran el recurs perquè no estan d'acord amb el plantejament del tribunal perquè es tractava d'una situació "sobrevinguda" i imprevisible. I ha argumentat que la Comunitat Valenciana va reaccionar ràpidament i va ser de les primeres autonomies que va aconseguir subministraments per a protegir els professionals de la salut. 

També et pot interessar