Directes
Ara en la televisió
HOMENATGES

Puig reclama la "imprescindible actualització" de la carta magna per a igualar els drets entre territoris

El president de la Generalitat ha insistit en la reforma "inajornable" del finançament en l'acte del Consell per a celebrar el 43é aniversari de la Constitució

El president de la Generalitat, Ximo Puig, intervé en l'acte del Consell pel 43é aniversari de la Constitució / À Punt NTC

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha instat a "una imprescindible actualització" de la carta magna que "iguale oportunitats en matèria social i territorial" i que permeta a "l'Espanya oficial reconnectar amb l'Espanya real". El cap del Consell ha fet aquestes declaracions en l'acte de celebració del dia de la Constitució a Casa Mediterrani d'Alacant acompanyat dels seus consellers; el president de les Corts, Enric Morera; la delegada del govern, Gloria Calero, i el president de la Diputació alacantina i del PPCV, Carlos Mazón, entre altres autoritats. 

El cap del Consell ha indicat la necessitat de cosir les ferides territorials obertes, "les visibles i les invisibles". “Ni Espanya és Madrid, ni caben els independentismes, ni la perifèria és segona divisió. O l'Espanya oficial reconnecta amb l'Espanya real o les distàncies s'ampliaran”, ha advertit.

Puig ha valorat la determinació mostrada per l'executiu de Pedro Sánchez per a abordar la reforman del model de finançament, després del primer esborrany que el Ministeri d'Hisenda va entregar finalment la setmana passada. El president del Consell ha insistit en la necessitat de reforçar el paper de les autonomies en la governança d'Espanya i ha apostat per repartir els recursos amb “suficiència i equitat amb un nou finançament inajornable”. “Proposarem amb arguments, mostrarem voluntat d'acordar, bandejarem el frontisme i invocarem la confiança federal”, ha explicat Puig en relació amb la contribució de la Comunitat Valenciana a la reforma. 

O l'Espanya oficial reconnecta amb l'Espanya real o les distàncies s'ampliaran

El president de la Generalitat també ha destacat el paper de la ciència, a la qual atribueix "una contribució essencial al progrés social" i s'ha compromés "a situar-la en una agenda superadora de curtterminismes". També ha demanat estendre la vacuna a tots els països “sense egoismes, ni mercantilisme, per decència i per intel·ligència, perquè només hi haurà protecció global amb vacunació global". 

D'altra banda, ha destacat el dret a la faena recollit en la Constitució. “El dret al treball, en condicions dignes, és una prioritat per a una societat de persones lliures; de dones i homes autònoms; d'abraçada als millors valors”, ha assenyalat.

L'estat social és la vacuna contra el virus de l'exclusió

La vicepresidenta, Mónica Oltra, ha exposat que el text constitucional "és un element de cohesió social, un instrument per a la convivència i un símbol de concòrdia" més enllà "d'un "compendi de paraules i proclames solemnes". "En situacions com l'actual, amb la crisi generada per la pandèmia, adquireixen plena vigència els valors constitucionals de llibertat, igualtat, justícia i dignitat. Aquests valors" -ha afirmat Oltra- "interpel·len directament als qui tenim responsabilitat de govern perquè som la garantia del compliment de drets de la ciutadania."

"Ara, més que mai, ha sigut tan evident el significat profund d'aqueix estat social amb què la Constitució defineix Espanya. L'estat social és la vacuna contra el virus de l'exclusió", ha explicat la vicepresidenta. 

Distincions a la investigació científica i a la plataforma Sense Llar

Durant la celebració del 43é aniversari de la carta magna, el Consell ha lliurat les distincions per la Defensa dels Drets i Llibertats Constitucionals de la Generalitat a l'investigador i director de l'Institut de Tecnologia Química ITQ, Avelino Corma; a la metgessa i investigadora en càncer de mama, Ana Lluch; al pare de la tècnica d'edició genètica CRISPR, Francis Mojica, i a la plataforma Sense Llar de la Comunitat Valenciana, que ajuda les persones sense sostre. En els seus respectius discursos, els premiats han demanat el "suport continu" de les administracions en matèria científica, un moment que Mojica ha aprofitat per a ironitzar que la Constitució "té més articles que les convocatòries per a ajudes a la ciència".

Mazón veu "molt de titular però poc desenvolupament" sobre el finançament

Al final de l'acte, el president de la Diputació d'Alacant i del Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV), Carlos Mazón, ha assegurat que la "reconciliació" realitzada amb la Constitució és una assignatura "aprovada" amb matrícula d'honor per les generacions anteriors i que "no s'ha de repassar". No obstant això, ha admés que hi ha "assignatures pendents en l'estat autonòmic, especialment a la Comunitat Valenciana", com en el cas del finançament. Assegura Mazón que el PP serà un soci lleial per a reclamar més fons, però al mateix temps ha lamentat que sobre la qüestió hi ha ara mateix "molt de titular però poc desenvolupament".

Protesta antivacunes

La Banda de Música La Paz de Sant Joan, que fa ara 150 anys, i la cantant Sole Giménez han posat música a l'acte, que ha reunit els representants de les principals institucions autonòmiques. L'interior de Casa Mediterrani ha estat marcat per les normes sanitàries de la covid, un fet que ha contrarestat amb l'exterior del recinte, on unes 200 persones s'han manifestat en contra de l'obligatorietat del certificat covid per a accedir a diferents recintes i han demanat "llibertat sanitària" per als que no vulguen vacunar-se.

l’Alacantí

També et pot interessar