Puig sobre el tractament en fred per a la importació de cítrics: "S’ha aconseguit des de la unió de tots"

Les principals organitzacions agràries valencianes també han valorat molt positivament l'anunci de la Comissió Europea

La Unió avisa d’un creixement del 64% en la intercepció de cítrics amb plagues de tercers països
La Unió avisa d’un creixement del 64% en la intercepció de cítrics amb plagues de països tercers / À Punt NTC

El president de la Generalitat, Ximo Puig s’ha felicitat aquest dissabte per la decisió de la Comissió Europea de proposar als estats membres una modificació de la normativa per a imposar el tractament en fred als cítrics importats de països tercers. La iniciativa respon a una petició del govern d'Espanya i de la Generalitat, a més de ser una llarga aspiració del sector citrícola. 

"És molt important el que s’ha aconseguit des de la unió de tot el sector i la Generalitat. Tots junts, totes les associacions professionals de l’agricultura han estat capaces d’assolir aquesta primera fita", ha dit el cap del Consell. "Així és com podem continuar treballant, perquè s'ha vist que és efectiu. Per a la citricultura valenciana és absolutament important mantindre eixa capacitat d'anar junts a Brussel·les", ha afegit Puig.

Des de les principals organitzacions agrícoles de la Comunitat Valenciana també han valorat molt positivament aquest anunci.  Així, Carles Peris, secretari general de la Unió de Llauradors i Ramaders ha assegurat que "estem esperançats i esperem que en els pròxims dies es guanyen les votacions. Després de cinc anys molt durs de lluita, denunciant la intercepció de plagues en la frontera, s’obligarà a fer aquest tractament en fred". 

El president d’AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, per la seua part, ha demanat al ministre d’Agricultura, el valencià Luis Planas "que no abaixe la guàrdia; que no tolere que no (el canvi en la normativa) s’aprove com toca, i que de veres, tinguem una seguretat fitosanitària i que no vinguen més plagues".

Dues propostes que es votaran la setmana que ve

La Comissió Europea ha presentat dues propostes de modificació de la normativa de protecció sanitària i s'abordaran, per primera vegada, la setmana vinent en el Comité Permanent de Plantes, Animals, Aliments i Pinsos.

Una es refereix a l'arna del taronger (Thaumatotibia leucotreta Merryck) i introdueix l'obligatorietat del tractament en fred per a les importacions de tercers països de zones en les quals siga present la plaga. L'altra, a la taca negra dels cítrics (Phyllosticta citricarpa McAlpine).

A partir de l'entrada en vigor de la modificació, la normativa relativa a l'arna del taronger tindrà caràcter horitzontal per a tots els països exportadors de cítrics a la Unió Europea (UE).

En el cas de presència de la plaga en la zona d'origen de l'enviament, el tractament en fred serà una part obligatòria del sistema de maneig per a les taronges. Així mateix, s'inclouen els elements necessaris per a la correcta aplicació i control, reforçant-se els controls actuals, han explicat.

Respecte a la taca negra, la proposta de la Comissió eleva els requisits sanitaris i de traçabilitat, així com els controls pels països d'origen, de manera que es reforça el sistema de garanties exigides, segons el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

A causa de les intercepcions produïdes en les importacions dels cítrics durant la campanya de 2021, s'inclou Zimbàbue en la llista de països afectats per aquestes mesures, en els quals ja estaven l'Argentina, el Brasil, l'Uruguai i Sud-àfrica, d'acord amb les dades del Departament.

També et pot interessar

stats