Puri Liétor (psicòloga sanitària): No es percep l’abús sexual perquè la societat ha normalitzat històricament estos comportaments

És molt més difícil detectar l’assetjament quan l’exerceix un home en qui es té confiança

Testimoni sobre els abusos sexuals d'un professor de ioga / À Punt NTC

La detenció del professor de ioga de València després que sis alumnes el denunciaren per agressió sexual ha provocat la denúncia pública d'una altra víctima.

El testimoni fa referència a tocaments no consentits durant una classe privada i revela que ha sigut conscient quan les altres víctimes han fet el pas de denunciar-ho. Activistes feministes han analitzat per a À Punt NTC com s'arriba a la normalització de l'abús. 

La jove que ha donat el seu testimoni anònim a À Punt NTC explica que va establir una relació “molt pròxima” amb el professor i que el considerava un amic. Sobre açò, Cándida Barroso, activista feminista valenciana, destaca que en este cas l’abusador exercia de professor i persona de confiança i s’havia acostat a les víctimes a banda de com a professor com a amic per a guanyar-se la seua confiança.

En este sentit, la psicòloga sanitària i portaveu del Front Abolicionista del País Valencià, Puri Liétor, explica que esta mena d’abusos ocorren en entorns de confiança perquè si és una persona de fora és més fàcil reaccionar, però quan es tracta d’un entorn de confiança, no. Liétor cita una teoria encunyada per la teòrica feminista Amelia Valcárcel, anomenada la llei de l’agradament, que fa que la dona abusada considere que, en realitat, és positiu que s’hagen centrat en elles. 

La víctima també ha contat a À Punt NTC com li va cridar l’atenció la insistència de l’abusador per a fer-li una sessió privada. Fins al punt que, en al·legar ella que no tenia diners, ell li va dir que li la feia gratis. Afirma que, en eixe moment, no va sospitar res, sinó que va pensar que el professor, al qual considerava un amic, li estava fent un favor. 

En eixa sessió particular va ser quan l’acusat va abusar d’ella. La víctima afirma que la preocupa el fet d’haver normalitzat els comportaments de l’abusador i que ni tan sols es va queixar en el moment de l’abús. Per això, afirma, ha volgut contar la seua història.

Sobre la normalització de les conductes d’abús i assetjament sexual, Puri Liétor, afirma que, històricament s’ha erosionat la capacitat de les dones de dir prou i se’ls ha negat el dret a la protesta, per això en molts casos una agressió o abús sexual no es percep com a tal perquè s’ha interioritzat que és una cosa normal.

La dona que s’ha atrevit a contar el seu testimoni a À Punt afirma que li ha costat molt de temps adonar-se que havia patit una agressió sexual, en part perquè ella mateixa se sentia culpable per haver normalitzat la conducta del seu agressor. 

En este sentit, Cándida Barroso, assenyala que “és molt fàcil i còmode parlar des de fora” i assegurar “a mi això no m’hauria passat”. Però sosté que, quan una dona passa per tot el procés de generar una confiança en un home i normalitzar certes conductes, “en la majoria dels casos ens passaria a totes”. 

També et pot interessar

stats