Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

La qualitat de l'aire millora a les principals ciutats de la Comunitat Valenciana

A València, Alacant, Castelló de la Plana, Gandia i Elx s'ha produït una reducció "important" de contaminants, segons un estudi

Cel clar de la ciutat de València / Europa Press

La qualitat de l'aire de les principals ciutats de la Comunitat Valenciana ha millorat amb una reducció "important" de contaminants al llarg de 2021 a València, Gandia, Alacant, Castelló de la Plana i Elx, segons un estudi realitzat per l'associació ciutadana Observatori de la Sostenibilitat.

La investigació analitza i compara l'evolució dels principals contaminants atmosfèrics i, en concret, avalua els nivells de diòxid de nitrogen, així com les xicotetes partícules sòlides o líquides que es distribueixen en l'aire com poden ser pols, cendres o pol·len, i aquelles que resulten de la combustió d'automòbils, camions o cremes agrícoles.

En relació amb el diòxid de nitrogen, Gandia, Castelló de la Plana, València i Alacant se situen entre les deu ciutats que més han millorat la qualitat de l'aire. Destaca el progrés observat a Gandia, situada com la segona ciutat espanyola amb una reducció més elevada, i València, al capdavant entre les grans ciutats amb una minva del 15% respecte al 2020.

Pel que fa a les xicotetes partícules sòlides o líquides, València registra una reducció del 27% que la converteix en la segona ciutat amb una millora més gran. Altres ciutats com Elda i Torrevella també es posicionen entre les 15 millors per a aquest paràmetre.

Una pauta similar es confirma per a les partícules que resulten de la combustió, on de nou València, Torrevella i Elda es troben entre les deu ciutats que encapçalen la baixada d'aquest indicador de contaminació.

D'acord amb aquestes dades, la Generalitat ha assegurat que "s'està fent un esforç constant a través de la xarxa valenciana de vigilància i control de la contaminació atmosfèrica, amb la materialització dels plans de millora de la qualitat de l'aire i l'impuls de la mobilitat urbana sostenible mitjançant plans i ajudes".

Paral·lelament, l'administració autonòmica ha remarcat l'esforç de molts municipis que estan impulsant les conversions a zones de vianants i la mobilitat verda a les ciutats, així com el de la societat civil, "cada vegada més conscienciada, les accions de la qual tenen un gran impacte positiu en la qualitat de l'aire i del medi ambient".

També et pot interessar