Quan comença a protegir-me la vacuna contra la Covid-19?

T’expliquem l’eficàcia de cada una de les vacunes i quan s’arriba a la protecció màxima després de les dues dosis

Vacunes: quan s'arriba a la protecció màxima des de la primera punxada?
Vacunes: quan s'arriba a la protecció màxima des de la primera punxada? / Marta Galindo

He rebut la segona dosi de la vacuna. Soc immune a la Covid-19? La resposta és no. Des del moment que rebem les dues dosis de la vacuna –o una en el cas de Janssen- ha de passar un període de temps per tal de que generem els anticossos necessaris contra el coronavirus. Un temps que, segons el Ministeri de Sanitat, varia en funció del preparat administrat i que és més curt en el cas de la vacuna del laboratori Johnson and Johnson al tractar-se només d'una dosi. De les altres tres vacunes que requereixen una segona punxada per tindre la pauta completa, Pfizer és la més ràpida.

Quan comencen a protegir-me les vacunes disponibles?

  • Comirnaty (BioNTech/Pfizer)

La primera vacuna aprovada per l’Agència Europea del Medicament (EMA) aporta una protecció del 94,6% set dies després de la segona dosi, tant per a les persones amb una infecció prèvia per Covid-19 com per a les que no.

Segons l’última actualització de l’estratègia de vacunació del Ministeri de Sanitat, aquesta vacuna s’ha d’administrar a les persones majors de 12 anys i l’interval entre dosi i dosi és de 21 dies.

  • Moderna

Al igual de l’anterior, aquesta vacuna també és de tipus ARNm i significa que, a diferència de vacunes utilitzades amb anterioritat, no s'inocula el microorganisme patogen, ni fragments seus, sinó una còpia sintètica d'una part del codi genètic viral (ARN missatger).

Segons el Ministeri de Sanitat, tant per a les persones amb una infecció prèvia per Covid-19 com per a les que no, l’eficàcia d’aquesta injecció és del 93,6% a partir dels 14 dies posteriors a la segona dosi, que s’administra 28 dies després de la primera. Poden rebre aquesta vacuna les persones majors de 18 anys.

  •  Vaxzevria (AstraZeneca)

És la vacuna que està rebent la població major de 60 anys i també consta de dues dosis. La segona s'administra 10 o 12 setmanes després de la primera. Una volta rebuda la segona punxada, s’aconsegueix una protecció al voltant del 80% a partir dels 15 dies.

  •  Janssen

Per últim, l’única vacuna d’una dosi actualment disponible a Espanya, atorga una protecció del 66,9% a partir dels 14 dies de la punxada. En persones de més de 65 anys la protecció observada és del 82,4% i del 100% en majors de 75. Pel que fa a les persones vacunades menors de 65 anys, l’eficàcia és menor (64,2%).

Això pel que fa a les persones que no han patit la malaltia prèviament. A les que sí que els han diagnosticat Covid-19, tindran una protecció del 76,7% als 14 dies de la punxada i del 85,4% als 28.

I, una volta aconseguida la protecció màxima, quant dura?

Actualment es desconeix la duració de la protecció de les vacunes. No obstant això, els estudis elaborats fins ara sostenen que la immunitat es manté, com a mínim, durant set mesos.

Així i tot, encara que aconseguim immunitat individual, Sanitat insisteix que és fonamental continuar complint la resta de mesures preventives per evitar la propagació del virus. I més ara que han aparegut variants molt més contagioses del SARS-CoV-2, com la delta, tal com recordava el viròleg valencià Luis Enjuanes en una entrevista a À Punt.

Enjuanes adverteix que, tot i que les vacunes son efectives per a protegir-nos de morir per Covid-19 o de patir una infecció greu, no impedeixen que ens tornem a contagiar i que contagiem els altres. De fet, -segons apunta el viròleg- aproximadament el 10% de la població es torna a contagiar després d’haver rebut la vacuna. Un percentatge que ens obliga a aspirar a un 85% de la població vacunada en compte del 70%, per tal d’aconseguir l’anomenada immunitat de grup.

També et pot interessar

stats