Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

Quan la febra dels ‘selfies’ posa en perill la integritat

Tres 'youtubers' canadencs i un magnat xinés moren aquesta setmana quan tractaven de fer fotografies.

Quan la febra dels ‘selfies’ posa en perill la integritat

És un fet difícilment discutible: el fenomen dels selfies, les populars autofotos, s'ha consolidat com una moda en auge. En una societat cada vegada més visual i interconnectada per les xarxes socials, l'ànsia per capturar experiències a través d'imatges que acrediten la nostra presència en determinat lloc o moment s'apodera d'un major nombre de persones. Volem gravar-ho tot i a totes hores, utilitzant el perill com a ingredient habitual en les composicions. I els dispositius mòbils, que ens permeten dur una càmera permanent a la butxaca, ho posen ara més fàcil que mai. Però... quan és que aquesta febra pels selfies passa a convertir-se en una verdadera activitat de risc?

En els últims anys nombrosos mitjans de comunicació han arreplegat els accidents -molts, acabats en morts- per un gest tan innocent, en principi, com és el de fer una foto. La moda de retratar (i retratar-se en) llocs perillosos per a obtindre les imatges més intrèpides i inversemblants ha fet augmentar el nombre de persones que moren cada any mentre tracten de fer-se un selfie.

Aquesta setmana, sense anar més lluny, dos nous casos s'afigen a la llarga llista de víctimes. El magnat xinés Wang Jin, cofundador i president del conglomerat empresarial HNA Group i accionista minoritari de la cadena espanyola NH Hotels, va morir accidentalment dimecres als 57 anys quan tractava de fer una fotografia durant un viatge França. Va patir una caiguda de 10 metres a la localitat de Bonnieux (Provença).

I al Canadà, els youtubers Ryker Gamble, Alexey Lyakh i Megan Scraper van morir dimarts en caure per una de les conegudes Shannon Falls, ubicades a uns 100 quilòmetres de Vancouver. Les tres víctimes, que tenien entre 20 i 30 anys i eren membres del canal de viatges High on Life en Youtube, nadaven amb un grup d'amics en la part més alta de la cascada quan esvararen i caigueren en un bassal 30 metres més avall.

Prohibicions per a minimitzar el risc

Per a previndre aquestes fatalitats, alguns països han optat per prendre mesures de seguretat tan dràstiques com prohibir, directament, els selfies. És el cas de la ciutat índia de Bombai, també coneguda localment com a Mumbai, que en 2016 va decidir vetar aquesta pràctica en determinades zones perquè aleshores encapçalava el rànquing mundial de morts causades per les autofotos, ja que aglutinava el 40%.

Un any abans, Rússia va llançar una campanya de conscienciació, amb el lema "Safe selfie", per a advertir sobre els perills d'algunes situacions que poden generar-se quan s'intenta fer una autofoto, com ara estar enmig d'una carretera, col·locar-se massa prop d'un tren en marxa o un animal salvatge, o encimbellar-se per una torre d'alta tensió.

I el conegut pal de selfie, element indispensable per a fer aquest tipus de fotos, tampoc és lliure de les restriccions. La factoria Disney ja va prohibir aquest suport en tots els seus parcs temàtics: tant en les atraccions com en tot el recinte. És una mesura de seguretat que continua vigent en els complexos dels Estats Units, Hong Kong i París.

I més recentment, la prohibició ha arribat al Mundial de Rússia 2018. L'organització de la competició futbolística ha decidit impedir que els pals de selfie entren als estadis per tal d'evitar que l'afició els puga utilitzar per a agredir una altra persona durant els partits.

També et pot interessar