La quantia de l’ingrés mínim es restarà de la renda valenciana d’inclusió i es podran demanar alhora
El Consell aprova el decret per a compatibilitzar les dues prestacions i que arriben al nombre més gran de persones.
El Consell ha aprovat aquest divendres el decret llei pel qual es modifica la llei de la renda valenciana d’inclusió (RVI) amb l’objectiu d’acoblar aquesta prestació amb el decret que regula l’ingrés mínim vital (IMV), que va aprovar el Congrés el passat 10 de juny i que ja ha començat a abonar-se a les primeres persones beneficiàries. Les dues sol·licituds es podran tramitar conjuntament però, en qualsevol cas, el beneficiari sempre percebrà la quantia íntegra de la prestació més alta. La norma preveu que la quantia de l’ajuda estatal es restarà de l’autonòmica, que freqüentment ofereix prestacions més elevades.
La Generalitat defén que la compatibilització de les dues ajudes era un tràmit “urgent i necessari” per a resoldre la falta de seguretat que genera l’existència de dues prestacions l’objecte de les quals és concurrent i compatible. L’objectiu és evitar la col·lisió i compatibilitzar-les perquè arriben al major nombre possible de persones. La vicepresidenta primera del Consell, Mónica Oltra, ha informat que a finals de maig de 2020 hi ha 54.375 persones registrades en el sistema de la renda valenciana d’inclusió i 229 milions de pressupost. D’altra banda, la prestació estatal que ara es posa en marxa ha arribat ja als comptes bancaris de més de 31.000 valencians i valencianes.
La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives vol amb aquesta modificació legal aclarir i simplificar els dos conceptes normatius i el procediment de gestió de la RVI, tant per a compatibilitzar-la amb l’IMV com per a introduir matisacions en alguns preceptes. La finalitat és donar claredat i comprensió tant als òrgans instructors com a la ciutadania.
L’ingrés mínim és una prestació econòmica i la renda valenciana d’inclusió acompanya les prestacions econòmiques de prestacions professionals i de l’elaboració d’itineraris d’inclusió individualitzats. La prestació autonòmica persegueix afavorir que la persona beneficiària puga trencar amb els elements que li causen l’exclusió social, i amb el cicle de pobresa material i social en què es troba immersa per factors aliens a la seua voluntat.
Amb l’aprovació d’aquest decret, la renda valenciana passar a ser complementària de l’ingrés mínim fins a l’import del mòdul garantit que corresponga percebre en concepte de RVI.
Requisits per a la RVI
Les persones beneficiàries de la renda valenciana d’inclusió hauran de reunir els següents requisits:
- Residència efectiva de dotze mesos a la Comunitat Valenciana.
- En els casos de persones sense llar, els ajuntaments hauran de facilitar-li l’empadronament.
- Si no perceben cap prestació contributiva o no contributiva, i compleixen requisits de RVI, podran accedir a rendes de garantia.
Les persones sol·licitants d’asil, refugiades, exiliades, apàtrides, víctimes de prostitució, de tràfic de persones, explotació sexual, violència masclista i intrafamiliar queden exemptes de complir-ne els requisits. En aquells casos en què els socials municipals justifiquen circumstàncies extraordinàries, es podrà accedir a la prestació tot i no complir amb els requisits establits.
Càlcul de la prestació
El decret aprovat pel govern valencià aquest divendres estableix que si un beneficiari o destinatari percep l’ingrés mínim, se li restarà de la quantia a percebre corresponent a la renda valenciana d’inclusió. Si la quantia de l’IMV és més gran que el de la RVI, l’import reconegut serà zero, però es mantindrà a la persona registrada com a titular de l’ajuda autonòmica perquè mantinga el dret a la prestació professional dels itineraris d’inclusió.
Per a agilitar el procés de tramitació, es preveu la sol·licitud conjunta de les dues prestacions, que es podrà regular mitjançant un conveni de la Generalitat amb l’Institut Nacional de la Seguretat Social.