Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

20 màquines, 40 persones i 8,5 milions: el pla per a traure de l’Albufera els 87.000 metres cúbics de brutícia

Els treballs s’inicien a la zona d’Adela i Catarno i en uns dies abordaran la desembocadura del barranc de Poio. Acabaran abans del 15 de març per a no interferir en la nidificació de les aus

Les restes vegetals i els elements que va arrossegar l'aigua de la riuada d'octubre tenen un gruix de més de 50 centímetres en molts punts de l'Albufera / Ajuntament de València

Comencen els treballs de neteja dels vora 87.000 metres cúbics de vegetació, plàstics i altres elements que l’aigua de les riuades va arrossegar fins a l’Albufera el 29 d’octubre. La brutícia acumulada arriba als cinquanta centímetres en alguns punts del parc, segons apunten des del consistori. Per a retirar-la, més de quaranta persones i una vintena de màquines treballaran perquè abans del 15 de març, quan s’iniciarà el procés de nidificació de les aus del parc, estiguen acabats. Esta àmplia operació, que contempla set àrees d’actuació, costarà més de 8,5 milions d’euros, com concreten des de l’Ajuntament de València.

El pla integral de regeneració preveu la retirada de 170.000 metres quadrats de restes. Per a intervindre, l’Albufera s’ha dividit en set sectors: sector Poio, sector Marta del Rei, sector la Vega, sector Catarno, sector Adela, sector del Polonés i sector del Pasiego.

Els treballs han començat este dijous als sectors d’Adela i Catarno, ja que són dels pocs que tenen accessos terrestres disponibles actualment per a carregar i extraure els residus depositats per la recent riuada, mentre que en els pròxims dies s’ampliaran a la zona de la desembocadura de la rambla de Poio.

Per a dur a terme els treballs aquàtics, s'utilitza maquinària especialitzada, com excavadores amfíbies, pontons de càrrega, barques de treball i segadores amfíbies, a banda de la maquinària convencional, com ara màquines giratòries de rodes, dúmpers d'erugues i tractors amb remolcs, com especifiquen fonts municipals. Afigen que els treballs s’han organitzat “dins d'un pla integral de regeneració que vol restaurar l'ecosistema, protegint tant la flora com la fauna”.

Les primeres màquines intervenien este dijous a l'Albufera per a extraure les restes que fa arrossegar fins al llac la riuada / Ajuntament de València

Per a maximitzar l’eficiència de la retirada dels residus arrossegats fins a l’Albufera, el pla d’acció s'ha estructurat en tres àrees geogràfiques, segons la concentració i el tipus de materials. Primer, s’extrauran les canyes i els materials sòlids, tant en terra com en aigua, després, es classificaran i, en últim lloc, es transportaran a plantes de tractament especialitzades.

Es tracta “d’una organització eficient de les rutes de transport de residus per a minimitzar les emissions i el temps de trasllat a les plantes de reciclatge”, en paraules del regidor de Devesa-Albufera, José Gosálbez, qui ha supervisat els treballs este dijous.

Gosálbez afegia que “s'implementaran estratègies per a reduir el volum de residus a traslladar, la qual cosa ajudarà a disminuir els costos i l'impacte ambiental. L'objectiu final és recuperar l'ecosistema de l'Albufera i restaurar la biodiversitat”, aclaria.

Durant els treballs de neteja, l'activitat econòmica del llac, dels pescadors, caçadors, barquers i hostalers del Palmar també continuaràJosé Gosálbez - Regidor de Devesa-Albufera

D’altra banda, el regidor responsable del parc natural ha destacat que “l'efectivitat i agilitat en les tasques és important per a evitar la descomposició de residus, previndre contaminacions i minimitzar els perjuís al medi ambient” que han generat els milers de tones de residus que han arribat fins a este espai protegit.

Així mateix, el regidor agregava que l'objectiu també és assegurar la continuïtat de les activitats econòmiques al voltant del parc, com ara la pesca al Palmar, la caça, el cultiu d'arròs, l'activitat dels barquers i l'hostaleria local.

“Ens preocupava molt la situació dels pescadors. Vam aconseguir que tornaren ja a la pesca i així ho hem parlat amb les empreses. Durant els treballs de neteja, l'activitat econòmica dins del llac, dels pescadors, caçadors, barquers i hostalers del Palmar també continuarà duent a terme la seua important labor”, assegurava el regidor.

València DANA 2024 Medi ambient

També et pot interessar