Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Quart dia de lluita contra l’incendi de Llutxent amb previsions “favorables”

Des de les 7:10 hores s'incorporaran, progressivament, 31 mitjans aeris per a extingir el foc.

hi ha unes 40 cases afectades, de les quals 10 han quedat totalment cremades / Divalterra

Quart dia de l’incendi que es va declarar dilluns al terme municipal de Llutxent. Les flames ja han cremat  més de 3.300 hectàrees i un perímetre de 35 quilòmetres. El foc continua sense control, però les previsions per a hui són “favorables”, tal com ha afirmat el president de la Generalitat, Ximo Puig. 

El vent es preveu en calma durant el matí, en direcció variable fins a les 14:00 hores, quan tornarà a entrar de l'est, amb ratxes de 10-15 km/h. La humitat serà relativa amb tendència a augmentar a partir de les 20:00 hores, amb possibilitat de superar el 80% durant la nit.

A més, les temperatures disminuiran a partir de les 17:00 hores fins a arribar a mínimes al voltant dels 20 °C. Es preveu que ploga lleugerament al voltant de les 23:00 hores, amb augment de nuvolositat al final de la vesprada.

Dispositiu d’extinció

Des de les 7:10 hores de dijous, treballen en l’extinció de l’incendi, progressivament, 31 mitjans aeris. En concret, seran 7 helicòpters i 14 avions. A més, durant el matí està previst que s’hi incorporen 9 dotacions del Consorci de Bombers de les províncies de Castelló, València i Alacant; 3 dotacions dels bombers del terme de València, 8 brigades de Divalterra, 9 unitats de bombers i 9 autobombes de la Generalitat, així com voluntaris de l’Agrupació contra els Incendis Forestals d’Alcoi. 

En total,  més de 3.000 persones han sigut desallotjades de les seues cases a Pinet, Marxuquera, la Drova, Barx i Quatretonda, i hi ha unes 40 cases afectades, de les quals 10 han quedat totalment cremades. 

El president del Consorci Provincial de Bombers, Josep Bort, també creu que les previsions són positives i espera poder donar bones notícies hui. “Som optimistes i continuarem treballant com hem fet fins ara per a extingir l'incendi”, ha manifestat.

Bort ha assegurat que aquesta nit l’incendi s'ha revifat en algun punt, però dins del perímetre. “El que ens preocupa és la baixa humitat a partir del migdia, ja que l'ambient sec podria fer que s'expandira”, ha afegit el president del consorci. 

En aquest sentit, el tinent d’alcalde de Pinet, Gonzalo Català, també es mostra positiu. “La situació pareix més estable, però fins a migdia no podrem entrar al poble, sempre que no es complique el foc”, ha afirmat. 

Català ha indicat que, tot i el desallotjament dels habitants del municipi, molts d’ells van poden entrar a les seues cases per a poder agafar medicaments i, amb l’ajuda del Seprona d’Ontinyent, van poder donar de menjar als animals de les granges. 

Set municipis afectats 

Oficialment, l’última perimetració realitzada a primera hora de la vesprada de dimecres, estima aquestes extensions cremades en els set termes municipals afectats pel foc a les comarques de la Vall d'Albaida i la Safor: Gandia (948,6 ha), Llutxent (840,6 ha), Pinet (818,6 ha), Ador i Palma de Gandia (150,6 ha), Barx (87,11 ha), i Quatretonda (11,5 ha). Algunes estimacions indiquen que s'ha cremat el 70% del municipi de Pinet, tot i que s'ha salvat el nucli urbà.

Les flames han afectat dos paratges naturals de gran valor mediambiental: el Parpalló-Borrell i el Surar, els dos declarats béns d'interés cultural. Ara es treballa per a salvar la part on es troba la Cova del Parpalló. 

L'Ajuntament de Gandia va demanar ahir al govern espanyol la declaració d'emergència a les zones afectades i està previst que el de Llutxent ho demane hui. 

la Safor la Vall d’Albaida

També et pot interessar