Antifrau reconeix una denúncia de possibles irregularitats en oposicions a Policia Local d'Alacant

Joan Llinares destaca que és "preocupant" que en un cos en què els membres van armats, els processos de selecció "no es facen de forma neta"

Joan Llinares entrega la memòria de l'Agència Valenciana d'Antifrau al president de les Corts
Joan Llinares entrega la memòria de l'Agència Valenciana Antifrau al president de les Corts / Twitter: @cortsval

L'Agència Valenciana Antifrau reconeix que en el segon semestre de l'any passat va rebre una denúncia sobre presumptes irregularitats en les oposicions a la Policia Local d'Alacant.

A l'Ajuntament d'Alacant es crearà una investigació urgent. Tots els grups municipals han acordat presentar dijous una moció conjunta perquè s'investigue.

En aquest procés, dues de cada tres persones d'aquelles que han aprovat tenen relació directa amb altres agents, partits o empreses contractistes del consistori. El primer que ha de declarar és el president del tribunal, que és el cap de la Policia Local.

Puig: "Cal arribar fins al final"

Per la seua banda, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assenyalat que "cal arribar fins al final de tot el que ha passat" en el procés d'oposicions a la Policia Local d'Alacant.

"En cas d'haver-se fet les coses d'una manera errònia o negativa", ha assegurat que "caldrà refer el procés i després prendre les conseqüències polítiques que siguen necessàries".

Aquestes possibles irregularitats, sobre les quals l'Ajuntament d'Alacant ja ha obert un expedient, se centrarien en les vinculacions de quasi un terç dels aspirants amb millors notes en el procés d'oposició amb familiars d'efectius del cos, empreses contractistes del consistori, partits polítics o sindicats.

El 25% de les denúncies t fan referència a policies locals

De les 359 denúncies investigades per l'Agència Valenciana Antifrau el 2021, la quarta part fan referència als processos de selecció de policies locals. És una de les principals conclusions de l'informe que l'Agència ha entregat aquest dimarts a les Corts.

En la memòria consten un mínim de quatre investigacions finalitzades on s'han detectat irregularitats en els processos de seleccions de policies a Cullera, Callosa de Segura, Sedaví i Canet d'en Berenguer.

El director, Joan Llinares, ha destacat que és "preocupant" que en un cos de funcionariat tan important, en què els membres exerceixen l'autoritat pública i van amb una arma, els processos de selecció "no es facen de forma neta".

L'Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana ha obert el 2021 un total de 359 expedients, davant dels 226 de l'any 2020, amb un increment del 58,84%.

L'informe destaca que la categoria més rellevant, amb molta diferència, són les denúncies per la gestió dels recursos humans de les administracions públiques, que representa el 45% del total, amb 161 denúncies, 97 més que l'any passat. Afegeix la memòria el "significatiu el nivell de denúncies presentades sobre el col·lectiu de la Policia Local".

Dins d'aquest bloc, les denúncies referides a irregularitats en processos selectius d'accés a la funció pública i de provisió de llocs de treball han suposat el 35% de totes les presentades. Són gairebé 4 de cada 10 denúncies.

En segon lloc, se situa la contractació pública, que aglutina el 14% de les denúncies, amb una reducció en 21 denúncies respecte de l'any anterior.

Filtració de preguntes

Les irregularitats van des de retribucions mal pagades fins a complements que no s'havien d'haver realitzat. Tot i que el principal motiu és la filtració de preguntes en exàmens, segons ha indicat Llinares.

El problema en molts casos és que, quan arriba a juí, les sentències són absolutòries, com en les oposicions a Policia Local de Benidorm i el de tècnic de la Generalitat, jutjat l'any passat. Joan Llinares ha explicat que hi ha "dues sentències absolutòries en administració de justícia reconeixent els fets i la filtració".

Antifrau xifra en 23 milions l'import recuperable

L'Agència Antifrau ha afegit que, de les investigacions finalitzades, les administracions poden recuperar fins a 23 milions d'euros. La més important, el PAI no desenvolupat a Borriana on l'empresa responsable hauria de tornar els diners per via sancionadora, uns 21 milions.

També et pot interessar

stats