La quarta part de les ofertes laborals a la Comunitat Valenciana són per a titulats d’FP
Algunes famílies professionals presenten el 100% d’ocupació i de les 27 que s’imparteixen al territori, la sanitària i la d’administració són les més demandades
Quasi la quarta part de les ofertes de treball del territori, el 22,99% concretament, requereixen una titulació de formació professional (FP) de grau superior, mentre que en el 19,90% dels casos les empreses demanen un grau mitjà. Els estudis de l’àrea sanitària i els d’administració són els més demandats als centres valencians. Són algunes de les dades que facilitades per la Conselleria d’Educació i que evidencien que aquesta formació pren cada vegada més força, no sols en el mercat laboral, sinó també entre l’estudiantat.
Aquest cap de setmana —fins aquest dissabte migdia— la plaça de l'Ajuntament de la ciutat de València acull "La Formació Professional al Carrer", un esdeveniment divulgatiu on es mostren els ensenyaments que s'imparteixen als centres públics de formació professional de les comarques valencianes i on l'FP es reivindica com a primera opció per al futur laboral de bona part de la joventut valenciana.
100% d'ocupació en algunes branques
En els últims anys, el mercat laboral presenta una major necessitat dels professionals d'FP. És més, actualment hi ha una total ocupació, del 100%, entre els titulats de certes branques formatives, com admetia el conseller d’Educació, Vicent Marzà, durant la visita a l'exhibició.
En aquest sentit, Educació apunta que la taxa d’ocupació de l'FP valenciana supera la mitjana espanyola entre els titulats d’entre 20 i 34 anys. Apunten que la prima d’ocupació és de 16,44 punts percentuals al nostre territori, mentre que al conjunt d’Espanya és de 18,56 punts percentuals.
Actualment, el 21,66% de la població valenciana d’entre 25 i 64 anys té una titulació d’FP, el que suposa que un de cada cinc valencians ha apostat per aquesta formació, com assenyalen des d’Educació. En conjunt, la Comunitat Valenciana compta amb 604.409 titulats en FP.
En la majoria dels casos, més del 64%, aquells que comencen un grau d’aquestes característiques el finalitzen. Des de la Conselleria d’Educació, basant-se en les dades de l’Observatori de la Formació Professional de Caixabank, assenyalen que aquest percentatge és lleugerament superior al de la resta de l’Estat, on sols acaba l’FP el 60,85% de l’alumnat que s’hi inscriu.
Pel que fa a les famílies formatives, l’alumnat valencià es decanta, sobretot, per les FP de la branca sanitària (15,33%), seguides per les d’administració i gestió (14,48%), informàtica i comunicacions (11,68%), serveis socioculturals (10,35%) i electricitat i electrònica (7,55%). Els centres educatius valencians imparteixen actualment estudis d’FP vinculats a 27 famílies professionals.
L’FP dual, aquella que combina la formació teòrica tradicional amb la formació en les empreses, l’escullen quasi el 2% de l’alumnat d’FP, segons reflecteix l’Observatori de la Formació Professional de Caixabank.
Adequar aquesta formació a les necessitats del mercat laboral és una de prioritats de la Generalitat a l’hora de planificar l’oferta formativa de l’FP, com reconeixia el cap del Consell. Per això, el pròxim curs s’impartirà un nou grau d’automoció, especialitzat en vehicles híbrids i elèctrics. Es podrà estudiar en dos instituts, però no es descarta que els pròxims anys es puga ampliar a més centres, com avançava Marzà.
El fet que aquesta formació estiga cada vegada més reconeguda socialment i que s’adapte al mercat laboral fa que progressivament cobre més força entre l’alumnat valencià, com indicava el president de la Generalitat.
El curs que ve hi haurà 5.900 places més al sistema educatiu. El responsable d’Educació apuntava a “les grandíssimes competències que es treballen en l’FP” com a la clau de l’èxit d’aquesta formació.