Quatre de cada deu universitaris valencians envien contingut sexual pel mòbil

L'autor de l'estudi destaca que a pesar que és una pràctica estesa i de risc, la relació entre la sexualitat i les tecnologies no es té en compte en els plans d'educació sexual

El psicòleg i pedagog Enrique García Tort, autor de l'estudi, a 'Les notícies del matí'
El psicòleg i pedagog Enrique García Tort, autor de l'estudi, en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

El 39,2% dels joves universitaris han practicat sèxting, l'enviament de contingut sexual a través del telèfon mòbil o de les xarxes socials, segons un estudi d'Enrique García Tort i Laura Monsalve Lorente, del Departament de Didàctica i Organització Escolar de la Universitat de València (UV).

El psicòleg i pedagog Enrique García Tort, ha destacat a Les notícies del matí que malgrat aquest important percentatge, "aquesta relació entre la sexualitat i les noves tecnologies no està arreplegada en els plans d'educació sexual, que segueixen molt endarrerits".

L'estudi conclou que pot ser de gran utilitat introduir conceptes com el sèxting en futurs i nous camps d'estudi relacionats amb l'educació sexual i en relació amb els perills que pot comportar aquesta pràctica.

WhatsApp, Instagram i Snapchat

L'expert ha destacat que aquests joves utilitzem principalment les aplicacions WhatsApp, Instagram i Snapchat. "La primera és molt còmoda per a enviar contingut perquè és la que més tenen i Instagram i Snapchat permeten enviar una imatge o vídeo que té caducitat i s'esborra. A més, si algú fa una captura de pantalla t'avisa a l'emissor i dona un context més segur, entre cometes, que no circularà".

Diferències entre dones i homes

Es tracta d'un material de contingut sexual fet a posta per a aquesta relació, però García Tort destaca una diferència qualitativa entre homes i dones: "Les dones fan material per a aquest moment i l'home té una galeria en el seu mòbil que utilitza". A més, alerta que a vegades hi ha xiques que se senten obligades a voltes per la seua parella i és fàcil arribar a la sextorsió i el ciberassetjament". "És una pràctica que té riscos i sempre ha d'haver consentiment i han de ser adults", indica.

En les enquestes van participar un total de 288 estudiants de la Universitat, de 18 a 25 anys, pertanyents als graus de Pedagogia (66,7%), Magisteri en Educació Primària (25%) i Magisteri en Educació Integral (8,3%). Principalment, graus orientats a professionals de l'educació, arreplega la institució acadèmica en un comunicat. "Són adults però que no fan vida d'adult perquè encara no són independents", indica l'expert.

Entre les conclusions, la prevalença d'enviament de material sexual propi i les seues possibles conseqüències, com el ciberassetjament o la sextorsió, és superior en aquest grup d'edat que entre els adolescents, en comparació amb anàlisis similars realitzades a joves de 12 a 16 anys.

Més de la meitat, amb la seua parella

Com a respostes, el 55,8% confessa realitzar-ho assíduament amb la seua parella, mentre que el 44,2% intercanvia material sexual amb tercers principalment. Encara que es van avaluar variables com el sexe o l'orientació sexual, aquests resultats van ser eliminats de l'estudi perquè el 80,9% de les enquestes es van realitzar a dones i el 90,6% a persones declarades heterosexuals. Aquestes distribucions estadístiques representen "grans limitacions" en la mostra emprada en aquest estudi.

També et pot interessar

stats