Quatre estudiants de la UPV presenten en la COP28 un sistema "innovador" de climatització sostenible
La delegació espera que el pas per la cimera del clima els òbriga finestres amb altres organitzacions de cooperació internacional per a continuar les investigacions i implantar el mecanisme, anomenat Xaloc, en països en vies de desenvolupament
Una delegació de quatre estudiants de la Universitat Politècnica de València (UPV) s'ha desplaçat fins a la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP28), el fòrum mundial més rellevant per a abordar l'emergència climàtica, per a presentar allà un sistema "innovador" de climatització passiva anomenat Xaloc. Adaptació bioclimàtica, justa i inclusiva per als habitatges.
L'equip universitari destaca que la participació en la cimera, que acull Dubai (Emirats Àrabs Units) fins al 12 de desembre, és "una oportunitat única" que els donarà accés a activitats i trobades rellevants i relacionades amb els reptes per a aconseguir mitigar l'escalfament global i una transició ecològica verda.
Eva Tortajada, estudiant de doctorat en la UPV, participa aquest dissabte, 2 de desembre, en la taula redona "Desenvolupament de ciutats resilients i vivibles", en representació del dispositiu Xaloc. "Tindré tres minuts per a presentar qui som, què fem i després començarà la ronda de preguntes", explica en un comunicat difós pel centre acadèmic superior.
El que més motiva el grup d'estudiants sobre la visita a la COP28 és la possibilitat d'establir contactes amb organitzacions de cooperació internacional que puguen implementar el sistema de climatització que han creat en països en vies de desenvolupament, per a facilitar l'adaptació dels habitatges a la crisi climàtica, explica l'estudiant Batiste Vidal. Els avantatges de Xaloc són nombrosos: és senzill de construir per persones no especialitzades, es pot realitzar amb els materials disponibles, és de baix cost i no consumeix energia.
L'equip que ha fabricat l'eina està integrat per Batiste Vidal, estudiant del Màster en Enginyeria Industrial; Eva Tortajada, alumna de doctorat en Arquitectura, Edificació, Urbanística i Paisatge; José Antonio Gil, del Grau en Enginyeria de l'Energia i Nuria Ochogavia, estudiant de Màster en Construccions i Instal·lacions Industrials. El projecte ha estat tutoritzat pel professor Tomás Gómez Navarro, director de l'Institut Universitari d'Investigació en Enginyeria Energètica de la UPV.
L'expedició valenciana compartirà les experiències en la cimera del clima a través de xarxes socials, ja que des del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic els han animat a fer-ho: "Anirem gravant vídeos, mostrant la COP des de dins, les converses interessants que tinguem, entrevistes... D'aquesta manera l'acostarem a la ciutadania i introduirem un punt de vista de la joventut", explica Tortajada.
Edificis per a la millora del clima
El sector de la construcció té un rol clau en la reducció d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle, però segons l'ONU, no està en camí d'aconseguir la descarbonització per a 2050. L'equip de Xaloc desitja aportar a l'adaptació a la crisi climàtica i continuar desenvolupant millores després del pas per la COP28. "Voldríem obtindre recursos per a continuar investigant i fer proves més industrials i en condicions extremes, que no hem pogut executar. Hem testat el sistema en un context de recursos limitats, en un projecte d'estudiants", explica el professor Gómez Navarro.
El projecte va nàixer en el programa de la UPV Generació Espontània, durant la concepció i construcció d'Azalea, la casa sostenible ideada per estudiants per a participar en el concurs universitari Solar Decathlon Europe, que va guanyar el primer premi a la innovació.