Quatre mesos a Palma de Gandia sense aigua: “No hem tingut resposta de la Generalitat ni de la Diputació a l’auxili econòmic”

El poble, de 1.500 habitants, haurà d’afrontar sense ajudes una obra d’un milió d’euros per a connectar-se al pou de Vilallonga

2165221429
Imatge d'arxiu d'una aixeta sense aigua / Shutterstock

La situació d’emergència per la manca d’aigua a Palma de Gandia (Safor) persisteix i aquest dilluns es compleixen quatre mesos des que la localitat no disposa d’aigua corrent per al consum humà.

El 2019, el pou de Sant Miquel, que els abastia l’aigua, va ser declarat per la Conselleria de Sanitat com a aigua contaminada amb plaguicides, nitrats i terbumeton. 

Durant aquests anys, la localitat d’Ador (Safor) els proporcionava aigua com a mesura temporal, però fa 120 dies que van haver de deixar de fer-ho per problemes de terbolesa i de manca d’aigua per a les dues poblacions. 

Ara, el poble viu una situació límit. Els habitants subsisteixen amb marraixes d’aigua. El 14 de gener 400 veïns i veïnes de la localitat van eixir al carrer per a demanar auxili a les autoritats i una solució urgent a un greu problema de primera necessitat.

Una obra d’un milió d’euros sense ajudes

El nou projecte implica crear una infraestructura amb un cost d’un milió d’euros per a connectar-se al pou de Vilallonga (Safor), gestionat per la Mancomunitat de municipis de la Safor. 

No hem obtingut cap resposta davant l’auxili econòmic, silenci absolut

L’ajuntament ha escrit de manera directa a la Generalitat i a la Diputació de València, per a “demanar auxili econòmic”, ja que per a un poble de tan sols 1.500 habitants suposa una despesa elevada. Però, no han obtingut “cap resposta davant l’auxili econòmic, silenci absolut”, ha reclamat Paula Femenia, alcaldessa de Palma de Gandia.

Demanem una ajuda “directa i nominativa davant una situació extraordinària. No demanem que ens ho costegen tot, però que almenys que ens ajuden amb una part”, apunta la cap de govern.

El sistema de tarifes, una solució d’urgència

No obstant això, i resignats, el 30 de gener l’ajuntament va “aprovar el pla de projecte, que una empresa externa finançarà a través d’una contractació directa d’urgència, que s’encarregarà de l’obra. Aquest import s'anirà pagant amb interessos a l’empresa a través del sistema de tarifes, costejat pels veïns i veïnes de Palma durant 25 anys, amb una quota mensual”, argumenta l’alcaldessa.

En mig any, aproximadament, els habitants de Palma podrien veure la llum. “La duració del projecte de l’obra, que hauria de començar en un mes, està valorada amb sis mesos fins que es finalitze. Aquest any, si tot va bé, la connexió amb el pou de Vilallonga estaria feta”, declara Femenia.

Alhora, també hauran d’arreglar el dipòsit de capçalera, que és el que distribueix l’aigua a les cases, amb un cost de 180.000 euros, que es finançarà a través del Pla d’Inversions.

En qualsevol cas, "fins al moment que acabe l’obra, haurem de seguir amb les marraixes d’aigua, no tenim altra opció, és la més econòmica", manifesta la cap de l’equip de govern.

"Si en donem a uns, per què a altres no?"

La màxima representant de Palma de Gandia insisteix que “estaran al corrent de les despeses de la Diputació de València, que disposen d’ajudes nominatives, per veure on es prioritzen aquests diners”. I afegeix, “si l’aigua no és una prioritat, no sabem on estem”.

Si l’aigua no és una prioritat, no sabem on estem

Alhora, Femenia mostra disconformitat sobre la situació i sent que discriminen Palma enfront de les ajudes que reben altres poblacions veïnes. “Si en donem a uns, per què a altres no? I més si es tracta d’un bé de primera necessitat”, conclou.

També et pot interessar

stats