Quatre tortugues supervivents d'un niu de 131 ous detectat el 2022 entren a la mar a Guardamar del Segura

Els animals han seguit el programa de creixement i desenvolupament durant un any a l’Oceanogràfic de València 

Les quatre tortugues supervivents entren a la mar
Les quatre tortugues supervivents entren a la mar / Fundació Oceanogràfic

La Fundació Oceanogràfic ha soltat aquest dimarts quatre tortugues Caretta caretta a la platja de Guardamar del Segura, al Baix Segura. Es tracta de quatre mascles, els únics exemplars que van sobreviure del niu amb 131 ous detectat el 26 de juliol del 2022 a la Comunitat Valenciana.

Tots han passat un any a les instal·lacions de l’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, dins del programa de creixement i reintroducció a la mar. Els nounats han aconseguit la grandària, pes i habilitats suficients de natació, busseig i alimentació per a poder sobreviure i eludir gran part dels seus depredadors naturals.

Moment de l'alliberament de les quatre tortugues a la platja de Guardamar del Segura
Moment de l'alliberament de les quatre tortugues a la platja de Guardamar del Segura / Fundació Oceanogràfic

Les tortugues porten incorporat un emissor satel·litari, gràcies a l'aportació de la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València, dins del projecte Life-Med Turtles. Aquesta tecnologia permetrà als científics fer un seguiment detallat del seu comportament i proporcionarà dades importants per a continuar amb la investigació científica i la conservació de l'espècie.

Les experiències dutes a terme fins ara permeten un gran optimisme, perquè els percentatges de supervivència dels animals en entrar a la mar estan entorn d'un 90%, un èxit per a la conservació de l'espècie, segons la Fundació.

A la solta han assistit l'alcalde de Guardamar del Segura, José Luis Sáez Pastor; la regidora de Platges, Mari Carmen Aguilera; la regidora d'Educació, Verónica Guirao; el tècnic de Medi Ambient, José Perez; els representants del servei de neteja del municipi i tècnics de Creu Roja.

Un creixement en el nombre de nius registrats

L'únic niu del 2022 representa una clara diferència amb el rècord de nius registrats aquest estiu a les costes valencianes. Durant aquesta temporada, s'ha aconseguit un rècord històric de postes, amb un total de deu registres en diverses platges. Això ha portat al naixement de més de 500 tortugues marines, superant així qualsevol expectativa.

Aquests aspectes són objecte d'estudi per a la comunitat científica i per a entendre millor el procés de colonització de les tortugues marines a les nostres costes.

També et pot interessar

stats