Directes
Ara en la televisió
HOMENATGES

Què poden i què no poden cobrar els bars i restaurants?

L’OCU denuncia una desena d’abusos i males pràctiques de l’hostaleria amb la clientela

Les organitzacions de consumidors adverteixen de pràctiques il·legals a bars i restaurants

Un restaurant pot cobrar pel servei de taula? Encara que no ocorre sovint, molts bars i restaurants continuen cobrant el servei de taula a l'hora de pagar el compte. Aquest pagament pot sembrar dubtes en molts consumidors sobre què es pot cobrar i què no. Les organitzacions de consumidors adverteixen que aquesta pràctica pot ser il·legal.

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) explica que "cobrar pel servei de taula o pel cobert és il·legal, perquè està implícit en el servei d'hostaleria". Detallen que "qualsevol cobrament addicional s'ha de correspondre amb un servei addicional, no amb el servei principal que l'usuari està contractant. I en aquest cas el servei de taula o el cobert forma part de la prestació principal d'un establiment d'hostaleria".

Per la seua banda, José Luis Yzuel, president de l'associació Hostaleria d'Espanya, recorda que aquest cobrament és "cada vegada menys habitual" i que és una aplicació en desús. Tot i això, la restauració advoca perquè l’establiment ho indique a la carta de manera que el consumidor puga tindre una "informació total i transparent" del tiquet final.

Aquest és només un dels exemples dels abusos que denuncia l’OCU, que adverteix que “si el client pateix un abús, pot demanar el full de reclamacions” i que, en cas que l’establiment es negue a facilitar-li'l, “s’ha d’avisar la policia municipal perquè estenga acta”. 

Pràctiques il·legals més comunes

A banda d’aquests abusos, “directament il·legals”, l’OCU afirma que rebutjar reserves per a una persona sola, cobrar el gel del café o impedir l’ús del lavabo a no clients també serien males pràctiques, tot i no ser explícitament il·legals.

També et pot interessar