El jutjat número tretze de València ha alçat aquesta setmana el secret del sumari del cas Assut, una macrocausa de presumpta corrupció urbanística, centrada principalment a l'Ajuntament de València durant el mandat de Rita Barberá. En aquesta causa, originada fa cinc anys, s'investiguen delictes de tràfic d'influències, prevaricació, suborn, falsedat documental, blanqueig de capitals, associació il·lícita i organització criminal i hi figuren com a imputades vora seixanta persones. Però, qui són els principals implicats?
- Jaime Febrer. El grup empresarial Axis, propietat de l'empresari Jaime Febrer. El sumari indica les obres que va rebre i les suposades comissions repartides: set milions d'euros. Febrer va estar cinc mesos en presó preventiva el 2021. L'agenda del constructor Jaime Febrer va ser clau en la incriminació de l'exsubdelegat del govern i exregidor socialista a l'Ajuntament de València Rafael Rubio, en la segona fase de l'operació Assut.
- Jose María Corbín. Segons les investigacions que apareixen en el sumari, el canal de comunicació principal amb l'Ajuntament era l'advocat José María Corbín, cunyat de Rita Barberá i que, a canvi, hauria rebut 600.000 euros per part de Febrer. D'altres empreses, segons el sumari, en va rebre milions. Corbín va ser detingut l'abril de 2019 per aquesta investigació, juntament amb el seu soci, el també advocat Diego Elum, després que l'UCO (Unitat Central Operativa) registrara el seu despatx durant dotze hores.
- Alfonso Grau. Juntament amb Corbín, el "gran aconseguidor" d'obres municipals seria Alfonso Grau, vicealcalde de València i mà dreta de l'exalcaldessa Rita Barberá. Segons el sumari va rebre dos milions d'euros en comissions. Grau ha sigut investigat en diversos casos per la seua etapa com a vicealcalde i va ser condemnat a quatre anys per acceptar regals d'un proveïdor de l'Ajuntament.
- José Luis Vera. Advocat i exdirector jurídic de Divalterra (Diputació de València), hauria rebut 1.300.000 euros. És considerat l'equivalent a Grau del PSPV. Vera va ser detingut en la segona fase de l'operació i ara es troba en llibertat.
- Rafael Rubio. Era regidor del PSPV, va arribar a subdelegat del govern espanyol, càrrec que ocupava en el moment de la seua detenció el 2021. Hauria rebut, almenys, 300.000 euros. Arran de la seua detenció, la delegada del govern a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, va anunciar la destitució de Rubio i, minuts després, el PSPV-PSOE el va suspendre de militància.
- Jorge Bellver. Exregidor popular i ara mateix vicepresident segon de les Corts. De la documentació es desprén que el diputat hauria rebut un rellotge Omega Seamaster el Nadal de 2003 i un altre del model Bentley el 2005. La jutgessa investiga si, a canvi d'aquests regals, Bellver va mediar per a afavorir la trama en l'adjudicació de diferents contractes públics, en concret, a l'empresari Jaime Febrer. Per la seua condició de diputat a les Corts, gaudeix de l’atribució d’aforat. Per aquest motiu, la jutgessa del cas no pot imputar-lo formalment ni prendre-li declaració, com sí que pot fer-ho amb la resta d’investigats, sinó que s'hauria d'inhibir en favor del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.
- Altres investigats: Entre els investigats també figuren l’exalcaldessa de Xixona Rosa María Verdú i l’exresponsable de les Finances del PSPV-PSOE, José María Catalunya.