Quines comunitats autònomes prohibeixen actualment l'ús de mòbils als col·legis?

Madrid, Galícia, Castella-la Manxa i Andalusia no permeten que s’utilitze en horari lectiu i Catalunya regularà el seu ús al gener

Imatge d'arxiu d'uns adolescents amb el telèfon a classe
Imatge d'arxiu d'uns adolescents amb el telèfon a classe / LBeddoe (Shutterstock)

La ministra d'Educació, Pilar Alegría, ha proposat aquest dimecres a les comunitats autònomes que no s'utilitze el telèfon mòbil en horari lectiu, però ja hi ha alguns territoris que tenen un full de ruta per a la regulació. La Comunitat de Madrid, Galícia, Castella-la Manxa i Andalusia tenen prohibit l'ús de telèfons mòbils com a mecanisme de comunicació en els col·legis durant els períodes lectius. 

Castella-la Manxa va ser la primera comunitat autònoma a prohibir l'ús d'aquests dispositius en els centres escolars. Així, la llei de protecció social i jurídica de la infància i l'adolescència del 2014 estableix que els menors "no hauran de mantindre operatius telèfons mòbils ni altres dispositius de comunicació als centres escolars, excepte en els casos previstos expressament en el projecte educatiu del centre o en situacions excepcionals, degudament acreditades". En la mateixa línia, aquesta llei regional assenyala que els més menuts "han de fer un ús adequat i responsable de les tecnologies de la informació i la comunicació, preservant la intimitat i respectant els drets dels altres".

Un any després, el 2015, Galícia en va prohibir l'ús. El llavors president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, va destacar que impedien l'ús com a mecanisme de comunicació durant els períodes lectius. "Excepcionalment, els centres podran establir normes per a la correcta utilització com a eina pedagògica. La prohibició és expressa i taxativa", resolia el popular. Encara que aquesta norma continua en vigor, l’actual president del govern gallec, Alfonso Rueda, s'ha mostrat partidari d'abordar una regulació més estricta sobre l'ús del mòbil a les aules i ha sostingut que la decisió ha de ser “col·lectiva” i comptar amb el "màxim consens possible".

Per la seua banda, la Comunitat de Madrid en va limitar l'ús a l'inici del curs 2020-2021 "per a millorar el rendiment acadèmic i lluitar contra l'assetjament escolar". Aquest canvi en la regulació madrilenya incorporava la prohibició expressa de l'ús dels telèfons mòbils i dispositius electrònics durant la jornada escolar, permetent, exclusivament, l'ús com a eina didàctica o per raons de salut. La prohibició estableix un marge d'autonomia dels centres perquè, en el seu context i dins de les normes de convivència aprovades, puguen permetre l'ús d'aquests mitjans, de manera excepcional.

Finalment, Andalusia va dictar la setmana passada una instrucció per a la regulació en els centres educatius que contempla, entre altres mesures, limitar-lo durant la jornada escolar, excepte amb finalitats exclusivament didàctiques i criteris pedagògics "degudament justificats", així com la retirada dels dispositius per "l’incompliment" de les normes de convivència.

Catalunya, Canàries i Balears treballen ja en la regulació

Així mateix, Catalunya també ha impulsat un procés participatiu per a regular l'ús dels dispositius en els centres educatius i preveu que el nou marc regulador arribe a les escoles el gener del 2024. Precisament, el Consell Escolar va emetre aquest dimarts un informe en el qual conclou que la Generalitat de Catalunya ha de regular l'ús i que aquesta restricció de ser "més forta" en infantil i primària, amb limitació a un ús adequat en ESO.

Mentrestant, a Canàries, la Conselleria d'Educació, Formació Professional, Activitat Física i Esports ja ha anunciat que elevarà al Consell Escolar autonòmic una consulta sobre la possible regulació regional de l'ús de telèfons mòbils i altres dispositius als centres educatius de l'arxipèlag.

La Conselleria d'Educació i Universitats de les Balears ha recordat que ja està en marxa un pla per a limitar-ne l'ús. Des del govern assenyalen que en aquest assumpte l’executiu espanyol "va amb retard" respecte a les illes, encara que es veuria amb bons ulls la proposta. Segons recorden, es farà una instrucció per als centres el contingut dels quals es consensuarà en les taules pertinents.

Cantàbria recomana no fer-ne ús

Les instruccions d'inici de curs a Cantàbria inclouen la no utilització del telèfon mòbil a les aules entre les recomanacions, una mesura que, segons el govern regional, està tenint "bon acolliment en la gran majoria de centres". De fet, l'executiu càntabre va informar al novembre que més de 30 dels 48 instituts d'educació secundària i la "pràctica totalitat" dels centres concertats d'aquest nivell educatiu tenen regulat l'ús durant la jornada escolar "i la majoria estan prohibint-lo".

També et pot interessar

stats