Radiografia d’una tragèdia: qui eren les víctimes mortals de la DANA?
Més de la meitat eren homes, més d’un centenar eren majors de setanta anys i nou eren menors d’edat
El Centre d'Integració de Dades (CID), constituït per a la DANA i les posteriors inundacions del 29 d'octubre, ha fet pública este dijous per primera vegada una anàlisi detallada de les 216 víctimes mortals registrades fins ara en esta catàstrofe. Les dades més significatives que s'hi extrauen són les següents: 131 són homes i 85 són dones, 104 morts tenien 70 anys o més i 26 eren estrangers —d’onze nacionalitats diferents.
Per franges d'edat, nou víctimes eren menors: set tenien entre zero i nou anys i dos, entre deu i dènou. En la franja entre 20 i 29 anys, s'han comptabilitzat deu morts; entre els 30 i 39 anys, n'hi ha 6; entre els 40 i 49, n'hi ha 16; entre els 50 i 59, n'hi ha 38; entre els 60 i 69 anys figuren 33 víctimes; entre els 70 i 79, n'hi ha registrades 37, i el gruix de víctimes està en la franja entre 80 i 89 anys, amb 52 morts. Finalment, hi ha 15 persones mortes que tenen més de 90 anys.
A més, també es recull en quins municipis s'han recuperat més víctimes mortals: Paiporta (45), Catarroja (25), València (16), Alfafar (15), Massanassa (11) i Benetússer (10), Torrent (10) i Picanya (10). Els segueixen Sedaví (9); Xiva (8); Quart de Poblet i Xest (7); Utiel, Riba-roja de Túria i Aldaia (6); Godelleta (4); Pedralba, Algemesí i Albal (3); Guadassuar i l'Alcúdia (2) i Alaquàs, Alzira, Bunyol, Loriguilla, Silla, Sot de Xera, Sueca (1).
Pel que fa a les nacionalitats de les víctimes, 26 eren estrangers d’onze nacionalitats diferents: Romania (9), el Marroc i la Xina (4), el Regne Unit (2) i l'Equador, Veneçuela, Ucraïna, els Països Baixos, Tunis, Colòmbia i Paraguai (1).
El CID és un òrgan tècnic integrat per una oficina forense i una oficina de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, amb agents especialitzats de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. Este centre té com a funció principal reunir i supervisar els diferents informes d'identificació que es fan per les diferents institucions a les persones mortes en successos amb múltiples víctimes. A més, és l'únic que està facultat per a facilitar públicament xifres oficials als mitjans, a través del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, relatives al tractament mèdic forense i de policia científica del succés.