Rafael Ortí: "Si la cobertura vacunal haguera sigut com calia, la situació als hospitals seria molt diferent"
L'especialista en medicina preventiva i salut pública defén la importància d'avançar-se als virus respiratoris, sobretot a les portes de l'hivern, i demana més conscienciació ciutadana
La Comunitat Valenciana i la resta de l'Estat fan front aquests dies a una epidèmia d'infeccions respiratòries, fonamentalment grip, que han col·lapsat els centres d'atenció primària i han causat complicacions puntuals en alguns hospitals. L'expert en medicina preventiva i salut pública Rafael Ortí ha valorat l'escenari actual aquest dilluns en els micròfons de Les notícies del matí.
Ha destacat que, encara que no estem en una situació molt diferent de les que hi havia abans de la pandèmia de coronavirus, la realitat és que si més gent s'haguera vacunat enguany contra la grip i la covid-19, la xarxa sanitària estaria menys saturada que ara. "Si les cobertures vacunals hagueren sigut les que calien, i no la meitat del que s'esperava, la situació en els hospitals seria molt diferent", ha manifestat el metge valencià.
Ortí, amb plaça en l'Hospital Clínic de València, ha destacat la importància de la medicina preventiva com a ferramenta per a lluitar contra les epidèmies, tant les causades per malalties respiratòries com de qualsevol altre tipus. "És la gran assignatura pendent", ha afirmat el facultatiu. Ha recordat com l'any 2021, un moment marcat per les campanyes generals de vacunació a tota la població i l'ús habitual de la mascareta, no hi va haver pràcticament cap circulació del virus de la grip. En aquest sentit, ha opinat que les actuacions en política sanitària s'han de fer "abans" i no quan esclata l'onada de contagis. "No hem de pensar en les UCI, en l'atenció en els hospitals, sinó en el que podem fer abans d'arribar allí. El problema de la grip i la covid no s'ha de plantejar a escala individual, sinó col·lectiva", ha assenyalat.
L'especialista, expresident de la Societat Espanyola de Medicina Preventiva, Salut Pública i Gestió Sanitària (Sempspgs) ha incidit durant tota l'entrevista en la importància d'avançar-se als virus, sobretot a les portes de l'hivern, que és l'època més propícia per als contagis i quan cal començar a vacunar-se. I ha apuntat que la medicina preventiva no és un assumpte que ha de quedar-se limitat als hospitals, sinó que s'ha d'extrapolar al conjunt de la societat a través d'educació sanitària i sobretot en els col·legis, des de les primeres etapes d'aprenentatge.
S'ha referit, per exemple, a la importància d'inculcar hàbits d'higiene personal com el rentat de mans, l'ús de les mascaretes davant símptomes d'infecció per a no facilitar la transmissió dels virus o la vacunació quan calga. En aquest punt ha fet un símil amb l'ús del cinturó en els cotxes, un hàbit que a poc a poc s'ha anat normalitzant entre els conductors. "Ara cal que la població interioritze les mesures preventives per a reduir la incidència d'infeccions respiratòries", ha afirmat.
Amb una taxa de 1.501 casos d'infecció respiratòria aguda per cada 100.000 habitants, la Comunitat Valenciana és la segona autonomia en el rànquing de tot Espanya. Ortí ha matisat aquestes dades i ha negat que siguen conseqüència sols d'una cobertura vacunal baixa, ja que hi poden interferir altres factors. En tot cas, sí que ha llançat la veu d'alerta perquè la quantitat de dosis administrades és menor a l'objectiu que s'havia marcat l'Administració autonòmica. Ha subratllat que cal aprofundir també en les raons que expliquen per què enguany hi ha hagut més rebuig de la societat a vacunar-se davant la covid-19.
Segons el balanç del 4 d'octubre, Sanitat ha administrat 1.035.089 dosis de vacuna contra la grip, 769.425 contra la covid-19 i 25.459 contra el virus respiratori sincicial (VRS). Des d'aquest dilluns, els centres de salut valencians punxaran la injecció a tota persona que s'hi acoste, sense necessitat de cita prèvia. Una mesura anunciada la setmana passada pel conseller de Sanitat, Marciano Gómez, en un intent d'augmentar les taxes de vacunació.
Enguany, com a novetat, s'ha inclòs els menors de cinc anys en el col·lectiu prioritari per a vacunar-se de la grip. Preguntat sobre la xicalla major d'aquesta edat, el metge Ortí s'ha mostrat partidari d'incloure-la també en el calendari vacunal perquè tenen contacte estret amb els avis i altres xiquets i professors en les escoles. "Per què vacunem de pallola, papera, moltes malalties infeccioses, i no vacunem davant la grip i la covid, és una pregunta que ens hauríem de fer", ha indicat l'entrevistat, que ha apostat per plantejar una vacunació "més global" davant dels virus respiratoris, començant sempre pels grups de risc.