Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

Raimon: "La nova fundació Raimon i Annalisa acollirà obra gràfica de Miró, Tapies i més de 10.000 llibres"

Amb el projecte cultural impulsat pel cantautor, la capital de la Costera es reforça com a seu cultural d'interés general

Entrevista a Raimon en 'Les notícies del matí'

Ramon Pelegero Sanchis, més conegut pel nom artístic de Raimon, és un dels membres més representatius i amb major reconeixement internacional de la Nova Cançó. Cantant, escriptor i poeta, l'obra de Raimon ha marcat una època. Coincidint amb l'Any Fuster, aquest 2022 ha inaugurat la fundació Raimon i Annalisa, que ell ha impulsat. I ha volgut que estiga a la seua ciutat natal, Xàtiva (Costera).

Com ell mateix ha explicat al programa Les Noticies del Matí, la fundació acollirà les activitats culturals que impulse el Centre Raimon d'Activitats Culturals (CRAC), a més de convertir-se en un futur dipòsit d'obres art, propietat de Raimon i Annalisa. "Tot el que tenim ho deixem, des de les pintures d'amics com Miró i Tàpies, a més de 10.000 llibres...", ha detallat. La nova Fundació Raimon i Annalisa es converteix en un lloc en què preservar el patrimoni artístic i personal aconseguit durant anys de trajectòria professional.

Portada de Miró per al disc 'Cançons de la roda del temps' 1967 de Raimon i Salvador Espriu / Fundació Raimon i Annalisa

La fundació va començar l'activitat el 22 d'octubre del 2022. Preguntat sobre què representa la ciutat de Xàtiva per a ell, ha respost: "Jo soc de Xàtiva, vaig nàixer al carrer Blanc, al número 9, després vaig viure al número 2... i he estat a Xàtiva fins que, en complir dèsset anys, vaig anar a estudiar a la Universitat de València per a estudiar Filosofia i Lletres, però pel mig es va posar la cançó i he estat un cantant de professió. Per a mi a Xàtiva i a València és on s'han de deixar les coses".

D'altra banda, immersos en l'Any Fuster, en el seu centenari, Raimon ha volgut començar la inauguració amb un acte homenatge al seu amic Fuster. "Era un moment bonic per a fer-ho. Sé que a ell li hauria agradat molt, hauria vingut i també parlat i tot això és el que un porta al cap i al cor", explica Raimon.

Com comença l'amistat amb Fuster

Raimon recorda també els inicis de l'amistat amb l'intel·lectual suecà. El 1959 es va fer un homenatge en el cinqué centenari de la mort del poeta Ausiàs March i en el Paranimf de la universitat. "Jo estava recitant uns versos d'Ausiàs March. Fuster, que estava entre el públic, va preguntar qui era jo. Sembla que el va sorprendre la meua fonètica... Des d'aquell moment, l'any 59, jo acudia a les tertúlies que ell organitzava i ens vam fer amics", conta.

"Jo vaig acompanyar Fuster en un viatge a Barcelona l'any 62, per Santa Llúcia. Ell em va convidar perquè em va dir volien conéixer-me. I em va portar a Edigsa, que era una casa de discos. Aquella reunió va acabar que van organitzar un concert, al qual van assistir unes 300 o 400 persones, al Fòrum Vergés de Barcelona... Va agradar molt. Em van proposar un contracte i gravar un disc. Jo, en aquell moment, sols tenia tres cançons. Al disc sols cabien quatre cançons i vaig haver de fer una altra cançó corrents. El disc va eixir en març i em van dir que es van vendre 40.000 discs. Em van donar el premi Revelació i totes aquestes coses i així va començar la meua carrera com a cantant", afig el xativí. Raimon també recorda a Les Notícies del Matí que "Fuster era una barreja de tímid i descarat" i que, per a ell, "ha sigut un mestre i un amic".

Raimon de jove, quan es va fer amic de Joan Fuster / Fundació Raimon i Annalisa

També et pot interessar