Rams de dignitat que ixen de València a tot Espanya

Dos emprenedors impulsen una floristeria en línia, amb flors de productors locals, i rams confeccionats per a persones sense llar

Els rams es confeccionen a València i s'envien a tot Espanya
Els rams es confeccionen a València i s'envien a tot Espanya / Europa Press

Les flors sempre alegren el dia, però les d’un projecte que ha arrancat este dimecres a València, encara més. A banda d’aportar aroma i color allà on arriben, aporten dignitat i ocupació als que les preparen, un grup de persones sense llar, i uns preus justos per als productors locals. Es tracta d’una floristeria en línia, que envia flors a tot Espanya. Els quatre treballadors són persones sense llar que han trobat en esta nova tasca un quefer que els aporta autonomia i els permet accedir a una vivenda.

Els serveis d’esta particular floristeria, Flores Solidarias, es contracten per subscripció. Els clients en fan una de setmanal, quinzenal o mensual dels rams de flors que volen. Encara que este negoci ha començat a València, els impulsors no descarten estendre’l a unes altres ciutats, fins i tot de l’estranger, on el sensellarisme és un problema persistent.

Darrere d’esta iniciativa estan Mateo Blay, enginyer agrícola pioner en el màrqueting i la comunicació en el sector agroalimentari; i Arturo Grau, enginyer de telecomunicacions. Tots dos partien d’una visió comuna: millorar la vida de les persones en situació de vulnerabilitat a través de solucions creatives i sostenibles.

El projecte compta amb la col·laboració de l’Associació Natania de València o el Centre d'Atenció als Sense Llar de l'ajuntament i naix com a un projecte autosuficient i amb capacitat de creixement, com apunten els promotors.

A més, Flores Solidarias és una proposta comercial sostenible i justa. Les flors amb les quals es confeccionen els rams són un element clau del projecte, atés que eliminen la intermediació i  treballa directament amb agricultors locals, de manera que es garanteix un preu just per als productors, i fan costat a un sector agrícola que ha enfrontat dificultats en els últims anys, com expliquen els promotors d’este projecte.

Els ofereix ocupació, una oportunitat de refer les vides i una font d'ingressos perquè puguen accedir a un habitatge digne Mateo Blay - Un dels promotors del negoci

Amb esta visió es fomenta l’economia social que beneficia tots els actors involucrats: des dels treballadors sense llar fins als agricultors locals. Per a Mateo Blay, "Flores Solidarias és molt més que una empresa de venda de flors”. En este sentit, l'objectiu principal és “integrar persones en situació de sense llar en el món laboral mitjançant la confecció i distribució de rams de flors per subscripció a tot Espanya”. "La iniciativa no sols els ofereix ocupació, sinó que els brinda una oportunitat real de refer les vides a aquells que així ho desitgen en proporcionar-los una font d'ingressos i que, gràcies a això, puguen independitzar-se per a accedir a un habitatge digne", exposava Mateo Blay.

Arturo Grau, per la seua banda, ha explicat que "el projecte s'enfoca a oferir un treball estable per un període limitat de fins a dos anys, cosa que els permet guanyar l'experiència necessària per a reintegrar-se plenament en el mercat laboral", afirmava en relació amb els treballadors que preparen els rams.

L'impacte de Flores Solidarias va més enllà de la "simple creació" d'ocupació, ja que amb cada ram entregat, els clients "no sols reben productes de la més alta qualitat, sinó que també contribueixen directament a millorar la vida de persones en risc d'exclusió social".

Més de 30.000 casos a Espanya

A Espanya hi ha més de 30.000 persones sense llar, segons les dades de l’INE en què es basa el nou projecte, i Flores Solidarias sorgeix amb vocació d’oferir una solució primerenca i temporal que allunye de la deterioració física i psicològica que enfronten les persones que viuen al carrer.

El projecte es basa en estudis que revelen que els principals factors que espenten les persones a viure al carrer són la pèrdua d'ocupació (26,8%), els problemes psicològics (24,5%) i la falta de xarxes de suport.

També et pot interessar

stats