La rapidesa d’actuació dels socorristes, fonamental per a salvar vides
L’incident amb la nadadora nord-americana en el Mundial de natació ha posat el punt de mira en la important tasca d’aquest sector
En el Mundial de natació de Budapest, la nadadora artística nord-americana Anita Álvarez va perdre el coneixement dins de l’aigua. Andrea Fuentes, l'entrenadora, no ho va dubtar i la va rescatar, però després ha denunciat que els socorristes es van quedar paralitzats i en aquests casos, la rapidesa és crucial.
"El primer que cal fer és fer el salvament ràpidament. Una persona pot quedar inconscient, o bé en la superfície o bé submergida, i s’ha d'estar atent, encara que siga un campionat" ha explicat Félix Luy, President de la Fundació de Salvament i Socorrisme. "Normalment una persona queda inconscient i sofreix asfixia per immersió, si no la traus de l’aigua arribarà la parada cardíaca" ha afegit.
Omar, un dels cinc socorristes de la piscina municipal de Burjassot, ha intentat trobar una explicació a la paràlisi dels socorristes del Mundial de Budapest. "És més difícil quan és una activitat controlada com la que va passar, on un no sap si és part de l'actuació, de l'espectacle o si és que va tindre una situació com la que va passar" ha justificat.
Res a veure amb la seua feina. A Burjassot són cinc, deu ulls per a vigilar les 585 persones que permet l'aforament, on la prevenció és fonamental. "Ací estem molt atents i de seguida ens adonem si passa una situació d'aquestes" ha explicat Omar.
Els socorristes no sols són obligatoris a les instal·lacions públiques.
La normativa autonòmica estableix que en aquelles piscines comunitàries que tinguen una làmina d'aigua que supere els 200 metres quadrats és necessari tindre un socorrista. En cas de tindre més de 500 metres quadrats cal tindre dos socorristes per a atendre el servei, i així poder actuar en cas d'accident.