El rastre del Cumbre Vieja: una columna de gasos de 4,5 quilòmetres i un perímetre de lava de 16 quilòmetres
Seguretat Nacional descarta que hi haja pluja àcida al llarg del dia i aclareixen que, en cas de produir-se, no causarà “afeccions significatives”
Una columna de gasos de 4,5 quilòmetres, un perímetre de 16 quilòmetres de lava i 240 hectàrees arrasades per les dues colades actives. És el rastre visible que deixa, per ara, el volcà Cumbre Vieja, en erupció des del diumenge passat a l’illa de La Palma i amb fases més explosives aquest dijous, segons l’últim balanç que ha fet el Departament de Seguretat Nacional (DSN) aquest divendres.
La colada situada més al nord està quasi detinguda i té una altura màxima de 12 metres, mentre el front sud continua avançant a 4 o 5 quilòmetres per hora amb una altura de 10 metres. La colada té una longitud de 3.800 metres i està a 2.100 metres de la costa.
Les imatges captades per satèl·lit mostren que la lava ja ha cobert 180 hectàrees i ha destruït 390 immobles i 14 quilòmetres de carreteres.
Quan a la qualitat de l'aire, el Departament de Seguretat Nacional indica que, segons les dades meteorològiques, es descarta que hi haja pluja àcida durant les pròximes 24 hores. A més, des d’aquest departament afigen que, "en cas de produir-se no provocaria afeccions significatives perquè es tracta d'un fet puntual no persistent". D'altra banda, i d'acord amb les previsions de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) es preveu que les emissions del volcà arriben a El Hierro, La Gomera i Tenerife.
El procés del Cumbre Vieja està en velocitat de creuer i cal encreuar els dits perquè seguisca així
Després de l'activitat més explosiva que va registrar el volcà aquest dijous, i davant el comportament més immediat del volcà, el vulcanòleg del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), Vicente Soler, creu que el procés del Cumbre Vieja està en "velocitat de creuer" i cal "encreuar els dits perquè seguisca així". Els paràmetres observables permeten als experts tindre una idea "aproximada" del volcà i se sap que està en un estat de gran tensió, però el fet que no cresca fa pensar que el procés continua.
Els vols comercials, sense restriccions
L'acció del vent en superfície va obligar algunes aeronaus a desplaçar la trajectòria prevista, per això hi va haver algun retard en les eixides o arribades d'algun vol entre Tenerife i La Palma aquest dijous.
Enaire, el gestor de la navegació aèria a Espanya, ha restringit el trànsit aeri en dues zones, la d'El Paso i Los Llanos de Aridane, en la zona de la mar i la terra per davall de 3.000 peus, uns paràmetres que no afecten l’aviació comercial. "L'espai aeri de Canàries opera amb normalitat", apunten.