Directes
Ara en la televisió
ZOOM

Reclamen llevar els honors al metge Rodríguez Fornos per haver manipulat la ciència al servei del franquisme

L'excatedràtic i rector de la Facultat de Medicina de la UV té un bust i dona nom a un carrer i una escola pública a la ciutat de València

Bust de l'excatedràtic Rodríguez Fornos en les proximitats de la Facultat de Medicina de la UV

"La histèria i el marxisme tenen molts punts de contacte. El marxista, com l'histèric, trau avantatges de la mentida i acaba explotant-la coste el que coste."

Així es pronunciava el doctor Fernando Rodríguez Fornos en "Ensenyaments de la guerra en l'estudi de la biogènesi de l'emoció", la conferència que va pronunciar a Madrid a l'inici del franquisme, en què analitzava les conductes dels demòcrates republicans. El seu diagnòstic clínic, que situava la dissidència al règim en el pla d'una malaltia mental, ha quedat gravat en documents que guarda la Universitat de València i a què ha tingut accés l'equip d'A la Ventura, el matinal d'À Punt.

Rodríguez Fornos va ser rector de la Facultat de Medicina de la Universitat de València en temps de la República i durant la primera etapa del Franquisme, vacant que va ocupar després de l'afusellament del doctor Joan Peset per part del règim.

En les llums de la seua trajectòria hi ha estudis pioners sobre les pandèmies i l'impuls final a les obres de l'edifici de la facultat. De les ombres, ens parla una nova investigació de la UV, que ha posat de manifest la seua clara filiació amb la dictadura i que reclama que li lleven els honors que manté a la ciutat de València: un bust, un carrer i el nom d'un col·legi al barri de Patraix.

Ho veu clar José Azcárraga, un dels responsables del treball: "Rodríguez Fornos va manipular la ciència en favor del règim i no mereix les distincions (...). No crec que siga un personatge exemplar per a la societat que tenim o que volem".

Va manipular la ciència en favor del règim i no mereix les disticionsJosé Azcárraga - Investigador de la UV

"Fa una equivalència, associant la salut i l'orde amb l'imperi, la religió i el règim alliberador… i una altra vinculant la patologia amb aquests moviments [contraris], que s'entusiasmen i perden el control", afig Josep Lluís Barona, catedràtic d'Història de la Ciència de la UV. Barona ha documentat constants "declaracions de fervor per l'imperi, la pàtria, la religió i el salvador Francisco Franco" i acusa el catedràtic de contribuir al procés de construcció d'una realitat alternativa, amable per al règim i "posant tots els arguments en contra dels ideals de la república i la democràcia".

Compara el cas amb el del psiquiatre militar Juan Antonio Vallejo-Nájera, autor de discursos i llibres sobre la "psicopatologia del roig" i reclama també la retirada de tota distinció.

Assegura Barona que Rodríguez Fornos va tindre una posició destacada per la seua vinculació al règim, que va fer que el nomenaren procurador de les Corts i capità honorífic, i no per mèrits científics o intel·lectuals. I sentencia: "No s'ha de tolerar de cap de les maneres vestigis ni personatges que van en contra de la racionalitat i amb valors en contra de la democràcia i la racionalitat il·lustrada".

Un dels documents que evidencien la contribució al franquisme de Rodríguez Fornos / À Punt NTC

També et pot interessar