Els veterinaris recomanen comprovar que els gossos de la província de València estiguen vacunats contra la leptospirosi

El fang, les aigües estancades i les escombraries orgàniques faciliten que els gossos s'infecten, que contagien les persones i que es convertisca un problema de salut pública

Un home i el seu gos al barri de la Torre, després de la DANA de València
Un home i el seu gos al barri de la Torre, després de la DANA de València / Eva Manez / Reuters
18 de novembre 2024 - 17:48

El Col·legi de Veterinaris de València (Icovv) recomana a tots els responsables de gossos de la província de València que acudisquen a una clínica per a assegurar-se que estan vacunats contra la leptospirosi, sobretot els que resideixen en zones afectades per la DANA. “Malgrat que a la immensa majoria de cadells els vacunen contra la leptospirosi, no sempre compleixen la pauta correctament, per la qual cosa convé revisar si la immunització continua sent efectiva”.

La corporació considera que els carrers enfangats, les zones urbanes amb aigües estancades i fins i tot la presència d'escombraries, entremesclades amb enderrocs i material orgànic, poden facilitar que els gossos contraguen esta malaltia d'origen animal que també pot afectar persones i convertir-se en un problema de salut pública. 

La leptospirosi és una de les deu zoonosis de la Xarxa de Vigilància Epizootiològica, que és de declaració obligatòria a la Xarxa Informàtica Valenciana d'Identificació Animal (RIVIA). L’Icovv i les veus expertes adverteixen que “és essencial comunicar els casos en gossos per a saber quina és la situació epidemiològica i localitzar les zones on es puguen produir contagis per a identificar els focus d'infecció i actuar eficaçment en termes de sanitat animal, però també de salut pública”.

Els símptomes en gossos

La simptomatologia principal en gossos és: letargia (somnolència i falta d'energia), anorèxia (pèrdua de l'apetit), deshidratació (ulls afonats; boca, genives i nas seques; nul·la elasticitat en la pell), febre, signes gastrointestinals (vòmits, diarrea), dolor abdominal, més ingesta de líquids i orina en excés, icterícia (coloració groguenca de la pell i mucoses), signes oftalmològics, afectació cardíaca, sagnat lleu o moderat i dificultat respiratòria. 

Els gats són asimptomàtics, però transmissors

Els gats també poden patir leptospirosi, però solen ser asimptomàtics. Així i tot, poden escampar la malaltia a través de les orines infectades. 

Els rosegadors infectats són, no obstant això, el principal vector de propagació, a través de fluids i miccions.

Entre els especialistes que fan esta valoració es troba Anna Vila, especialista en Medicina Interna de l'Hospital Veterinari de la Universitat Catòlica de València (UCV), i també Salvador Peiró, coordinador científic del grup de resposta de Salut Pública (creat per la Generalitat i el Ministeri de Sanitat per a afrontar esta crisi). 

Tant Vila com Peiró alerten en este sentit del risc que representen les rates: “Les inundacions n'hauran ofegat moltes, però la majoria han fugit del que era el seu hàbitat —les clavegueres— i ara busquen un lloc on alimentar-se. Per este motiu, les escombraries acumulades barrejades amb matèria orgànica o les aigües on orinen poden ser focus d'infecció potencials per als gossos”.

Com poden protegir-se els responsables dels animals

Si sospitem que un gos té leptospirosi, l’Icovv recomana aplicar les mesures de protecció adequades (mascareta, guants i evitar el contacte de mans i guants amb boca, nas i ulls), i traslladar-lo immediatament a un centre veterinari. Si es confirma el diagnòstic, cal tractar l'animal amb antimicrobians, reduir-ne l'exposició i es desinfectar les àrees afectades.

La transmissió de persona a persona, com informa la Direcció General de Salut Pública de la Conselleria de Sanitat, és molt poc freqüent. Els humans poden contagiar-se per contacte amb aigua o terra banyada contaminada amb orina, fonamentalment de rosegadors infectats, però també de gossos contagiats. La leptospira pot entrar en l'organisme a través de lesions cutànies o mucoses (boca, nas, ulls). 

Una guia pràctica de prevenció i atenció de casos

Els professionals veterinaris tenen a la seua disposició una guia pràctica subscrita tant per l’Icovv com per diversos hospitals veterinaris (de la UCV i la universitat Cardenal Herrera-CEU), la patronal del sector clínic veterinari Aevteval, el Ministeri d'Agricultura i la Generalitat Valenciana. El document està redactat per al context actual d'inundacions i aborda tant el diagnòstic com el tractament amb determinats antibiòtics, a més de diverses recomanacions per als tutors de gossos. 

A les zones afectades per la DANA amb fang o aigua estancada recomanen no passejar els gossos en estes àrees. Quan siga possible, és preferible fer les eixides en espais segurs, com terrats o superfícies netes. Si esta opció no és factible, és crucial vigilar que els animals no beguen aigües contaminades i, en tornar, netejar minuciosament el gos. 

Fins divendres 15 de novembre, s'havien identificat quatre casos sospitosos en persones —dos confirmats i dos pendents de resultats de proves— residents de zones afectades o voluntaris. 

En el cas dels animals, s'han identificat alguns casos sospitosos. Cal fer notar la possibilitat de falsos positius —especialment en gossos vacunats— i falsos negatius, per la qual cosa poden ser necessàries proves complementàries per a descartar sospites.

També et pot interessar

stats