Directes
Ara en la televisió
TRESORS AMB HISTÒRIA

El rector de la UMH denuncia una sèrie de males praxis en la implantació del grau de Medicina en la UA

Juan José Ruiz Martínez manté l'oferta de compartir els estudis amb la facultat veïna i crear així un campus interuniversitari

Campus de Sant Joan d'Alacant de la Universitat Miguel Hernández / UMH

“Els fets ocorreguts en la tramitació del frau de Medicina en la Universitat d’Alacant no són simples errors administratius ‘fàcilment esmenables'. El que ha ocorregut constitueix un greu incompliment de la llei, que pot ser objecte de retret penal”. Així de contundent s’ha pronunciat este dilluns, per primera vegada des que ha començat el curs acadèmic, el rector de la Universitat Miguel Hernández, Juan José Ruiz Martínez, sobre la polèmica pels estudis de Medicina en el centre acadèmic veí. 

La UMH ha interposat un recurs judicial contra la represa dels estudis, després que l’Advocacia de la Generalitat ha advertit d'irregularitats en l'expedient de concessió del grau, emés pel Consell anterior. I apel·lant a estos defectes de forma, que ara detalla el rector, i a una obligació de "neutralitat" en el procés, el passat 2 d'agost, la Generalitat va anunciar la retirada de la causa de la recuperació del grau en la UA. 

En un escrit caracteritzat pel to taxatiu del rector, Ruiz Martínez detalla com el grau en Medicina —de què es van iniciar els estudis el curs anterior— es va implantar arran d’una continuació de males praxis del Consell en temps del Botànic i que eren de dubtosa legalitat. Finalment conclou que la UMH manté l'oferta de compartir els estudis amb la facultat veïna i crear així un campus interuniversitari, en la línia del que proposa el govern valencià actual. 

Així, el rector explica que va ser l’expresident de la Generalitat Ximo Puig qui el 2022 va avançar “sorprenentment” l’inici dels estudis a la UA. Això va suposar un “anunci fals” i una “grossera deslleialtat” amb la UMH. Els motius —apunta— es deu al fet que la Universitat d’Alacant no disposava fins a eixe moment de cap informe de la Conselleria de Sanitat que acreditara l’existència de centres hospitalaris disponibles per a les pràctiques de l’estudiantat. “Quan Ximo Puig va anunciar l’aprovació del grau en el mes d’abril, tots els informes eren negatius”, assegura. 

Un escenari que —prossegueix— va canviar l’agost del 2022 —una setmana abans de l’aprovació dels estudis—, quan va “aparéixer” un “informe eteri”, que no estava signat per cap tècnic expert en la matèria. Uns fets sobre els quals no van tindre coneixement fins que l’actual conseller d’Educació, José Antonio Rovira, els va informar. “La llei, eixa norma de convivència entre la ciutadania, no ha sigut respectada [...] I esperem que siga així”, afegeix. 

Entre altres arguments per a qüestionar la viabilitat del grau de Medicina en la UA, Ruiz Martínez exposa que, segons un informe del Col·legi d’Economistes d’Alacant, el cost dels estudis durant cinc anys és de vora deu milions d’euros, en contraposició als 500.000 euros anuals que suposaria estendre’ls a la facultat de Sant Joan d’Alacant. 

A més, el rector de la Universitat Miguel Hernández denuncia que la disponibilitat del professorat especialitzat és molt limitada i que “és innecessari duplicar els docents en dos facultats que estan a set quilòmetres de distància”. “Ni la UMH ni la Generalitat estan comprometent la continuïtat dels estudis de 172 estudiants: tot el contrari. Esta oferta —compartir el grau de Medicina— és responsable, coherent amb el respecte a les lleis i a la gestió de fons públics”, conclou en el comunicat. 

l’Alacantí Educació

També et pot interessar