Reforesten amb plantes autòctones el barranc de l'Horteta, a Torrent
La Fundació Limne restaura els boscos de ribera per a recuperar la vida vegetal i animal dels rius valencians
Els ecosistemes fluvials valencians estan envaïts per espècies vegetals invasores, com les canyes que omplin les riberes dels rius i barrancs. La Fundació Limne es dedica a restaurar els boscos de ribera arrancant aquestes espècies foranes i substituint-les per arbustos autòctons. Al barranc de l'Horteta de Torrent la fundació ha desenvolupat diverses accions, com ara instal·lar malles geotèxtils per evitar que tornen a germinar les canyes i actualment estan dipositant plantes com la fràngula, una espècie amenaçada que fins fa poc estava en perill d'extinció perquè només es trobava una xicoteta mostra en el riu Cabriol. Una altra planta que reintrodueixen ara és l'arboç, un dels arbustos dels barrancs per excel·lència. Com explica Adrià Lacomba, tècnic de Limne, en declaracions a À Punt NTC: "En espais de barranc on conflueixen la zona mediterrània i la zona de ribera, aquesta planta és bona per a donar biodiversitat i, com que dona fruit, és un reclam de la fauna de la zona".
Fa uns mesos van introduir en diversos trams del barranc de l'Horteta unes plantes aquàtiques anomenades helòfits, que, segons la directora gerent de la fundació Sales Tomàs, "tenen la capacitat de depurar les aigües i de retindre el sustrat quan ve una riuada. Per tant, és molt important que en tots els trams existisca una zona d'helòfits".
La tasca d'aquesta fundació està donant resultats. A Torrent han aconseguit recuperat la vida del petxinot i de tortugues, que netegen i alimenten els boscos de ribera.