El dia a dia de les famílies refugiades a l'antiga Fe de València

Des del consolat agraeixen l’ajuda oferida, però demanen que, una vegada acabada aquesta fase, s'agilitzen els tràmits perquè els refugiats tinguen els recursos necessaris per a independitzar-se

Visitem les instal·lacions de l'antiga Fe de València que acull a refugiats ucraïnesos / À Punt NTC

Des que Rússia va envair Ucraïna, 25.000 persones fugides de la guerra han arribat a la Comunitat Valenciana; sobretot dones i xiquets, que han sigut acollits per famílies o en instal·lacions habilitades per la Generalitat. 

Entre els espais que acullen els refugiats hi ha l’antic hospital La Fe de València, que ha sigut habilitat com a centre d’acollida temporal. Tati Tatiana, una de les dones refugiades en aquestes instal·lacions, ens mostra els espais que ara són casa seua: “Jo estic des de maig amb la meua filla, estic estudiant espanyol i ja estic apuntada a Labora per a trobar treball. A més, la meua filla està molt bé, i ara mateix està en una escola d’estiu”, relata a les càmeres d’À Punt NTC.

Tot i que des del consolat d'Ucraïna a València es reconeix que l'acolliment ha sigut modèlic, creuen que una volta superada aquesta fase, cal ajudar-los a independitzar-se. “Quan lloguen un habitatge no tenen ni històric bancari ni històric de nòmines, així que és complicat”, explica Pablo Gil, cònsol honorari d’Ucraïna: “Sobretot és essencial garantir un ingrés mínim vital amb el qual puguen tirar endavant fins que aprenguen l’idioma i aconseguisquen un treball”, remarca.

Només arribar al centre, Creu Roja els ajuda a tramitar els estatuts de protecció internacional que els permetrà rebre una ajuda de l'Estat. Però, de moment, la Generalitat s'ha avançat per a donar-los part dels serveis. En aquestes instal·lacions dormen i mengen, però el suport que reben va molt més enllà.

Al voltant de 8.000 xiquets i xiquetes han sigut escolaritzats a la Comunitat Valenciana, i tant això com el fet que els animen des de la ludoteca que hi ha en aquest centre, és una de les coses que més valoren les mares.

Aconseguir normalitzar la vida després d'haver hagut de deixar el seu país per la guerra és un camí ple d'obstacles. Quan ixen d'ací, la primera gran dificultat és poder llogar una casa, per això, des del consolat reivindiquen ajudes directes, perquè puguen fer-ho.

També et pot interessar

stats