Refugis climàtics i hidratació garantida: els municipis planten cara a les onades de calor

València, Xàtiva, Sagunt o Mislata es preparen per a protegir la ciutadania de les temperatures extremes previstes per a este cap de setmana

Un home es refresca en una font a València per a sufocar la calor aquest mes d'agost
Un home es refresca en una font a València per a sufocar la calor / Eduardo Manzana (Europa Press)

Els ajuntaments ja es preparen per a la més que probable primera onada de calor d'este estiu. Les temperatures màximes podrien superar els 40 °C en moltes comarques i inclús arribar als 45 °C en alguns punts este dissabte, fet que posa en perill, sobretot, la població més vulnerable.

A València s'ha posat en marxa una xarxa d'espais climàtics neutres que comptaran amb zones lúdiques per a llegir i fer activitats infantils. A més, instal·laran onze fonts d'aigua potable filtrada i refrigerada en centres socials i biblioteques municipals a la disposició de la ciutadania. Des del consistori recorden també que hi ha disponible una xarxa de punts per a omplir botelles que continua creixent per tota la ciutat amb l'objectiu de no només garantir la hidratació, sinó també de reduir l'ús de plàstic.

D'altra banda, l'Observatori del Canvi Climàtic i les oficines d'energia d'Aiora i el Parc de l'Oest funcionaran com a refugis climàtics i obriran fora de l'horari habitual arran de l'alerta per altes temperatures.

A Xàtiva, el Centre Social de Joventut, Oci i Cultura s'habilitarà com a refugi climàtic divendres i dissabte a partir de les 10:00 h. Es tracta d'una de les mesures de l'Ajuntament per a pal·liar les altes temperatures. La capital de la Costera també ampliarà ambdós dies l'horari de les piscines municipals de Les Pereres, La Murta, Annauir i la Torre d'en Lloris.

En esta línia, l'Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre) mantindrà oberts els centres juvenils del centre de la ciutat i del Port de 9:00 h a 21:00 h perquè "les persones que treballen al carrer i les que ho puguen necessitar" es refugien de la calor, s'hidraten, usen els lavabos, estiguen a l'ombra o descansen. El consistori farà el mateix amb la Casa Municipal de Cultura i al Centre Cultural Mario Monreal, i també estudia ampliar la mesura a algunes escoltes.

Pel que fa a Mislata (Horta Sud), l'Ajuntament ha anunciat que "durant tot l'estiu i amb l'objectiu de protegir la ciutadania de les temperatures extremes i onades de calor" qualsevol persona podrà acudir a cinc centres públics: El Centre Cultural Carmen Alborch, el centre esportiu La Fàbrica i els espais municipals sènior El Quint, El Sud i Mestre Palau.

Amb estes iniciatives, l'àmbit municipal busca oferir alternatives a la pràctica ja estesa d'acudir a grans superfícies i altres espais amb aire condicionat per a evitar els efectes perniciosos per a la salut física i mental de la basca.

També et pot interessar

stats