Refugis climàtics: oasis per a plantar cara a la calor

Instal·lacions verdes a l’espai públic, biblioteques o museus s’han convertit en llocs on suportar les altes temperatures

Els refugis climàtics comencen a ocupar l'espai públic / À Punt NTC

Les onades de calor són cada vegada més freqüents i obliguen a repensar les ciutats. Una de les mesures de transició són els anomenats refugis climàtics, infraestructures que s'instal·len en l’espai públic per a combatre els efectes del canvi climàtic.

El barri Benicalap de València s'ha convertit en un laboratori urbà on s’ha transformat un solar d'asfalt en una zona enjardinada amb una pèrgola verda, aconseguint abaixar l'estrés tèrmic un 18% i un parell de graus.

“L'estrés tèrmic és una sensació tèrmica desagradable per a l'ésser humà”, afirma Elisa Peñalvo, professora de sostenibilitat energètica de la Universitat Politècnica de València, “això significa que la percepció dels usuaris d'aquesta mena d'instal·lacions que estan basades en la naturalesa ha millorat la seua sensació des d'un punt de vista tèrmic”, recalca.

El projecte Growgreen, finançat per la Comissió Europea i en el qual participa l’Ajuntament de València juntament amb ciutats com Manchester, Breslau o Mòdena, aposta per dissenyar zones enjardinades al cor dels entorns urbans.

L’urbanisme climàtic es posiciona com una ferramenta fonamental per a plantar cara a temperatures extremes. França i Dinamarca són alguns dels països que lideren aquestes estratègies i ja instal·len sostres verds o plaques en les noves construccions. 

L’arquitecte Javier Domingo adverteix que “a les ciutats de costa com Cullera o Benidorm cal evitar la construcció de pantalles que suposen autèntics bloquejos per a les brises i els vents”.

D’altra banda, i mentre es consoliden les noves mesures per a fer front a les temperatures extremes, biblioteques i museus es converteixen en illes de frescor. L’Etno, el Museu Valencià d'Etnologia, n’és un exemple. “És un dels llocs més agradables per a poder passejar i veure una part de la nostra història, alhora que observem com la gent ve a refugiar-se de la calor", reconeix Ana Sebastià, tècnica del centre.

De moment, les ombres dels arbres i la hidratació són la principal arma per a lluitar contra la calor i refrescar-se.

També et pot interessar

stats