Els regants alerten que canviar el transvasament Tajo-Segura per aigua dessalada és un "disbarat econòmic i ambiental"

Asaja i Regs de Llevant anticipen que el preu de l'aigua es multiplicarà per sis i es traslladarà al consumidor de fruites i hortalisses.

Un dels canals del transvassament Tajo-Segura en una imatge d'arxiu

L'informe del Ministeri de Transició Ecològica, que advoca per reduir de 38 a 27 hm³ l'aportació mensual al transvasament Tajo-Segura quan els pantans estan per davall del 35% del cabal, ha activat totes les alarmes en les organitzacions agràries i les comunitats de regants.

Asaja, que representa 25.000 llauradors de les comarques del sud, interpreta la proposta com "una estratègia més per a aniquilar l'aqüeducte per la porta de darrere" i, amb ell, "el sustentament de l'agricultura d'Alacant, Múrcia i Almeria".

En declaracions a À Punt el portaveu d'Asaja Oriola José Vicente Andreu adverteix que l'informe s'ha conegut just quan comença la concessió per a dessalar 80 hm³ a Torrevella. Per a Asaja, l'associació està clara: el Ministeri vol substituir el transvasament per aigua dessalada, una possibilitat que Andreu qualifica com un "disbarat econòmic i ambiental".

Econòmic, perquè passar a l'aigua dessalada suposa incrementar de 15 a 60 cèntims el preu per litre d'aigua, un "sobrecost pràcticament impossible de suportar" que durà a la ruïna els xicotets agricultors i que, segons estima, els grans productors traslladaran als supermercats, des dels quals repercutirà en els consumidors "amb un increment del 20 al 30%" en el preu de les fruites i hortalisses. "Som el rebost hivernal d'Espanya i Europa. Si ens apugen els costos, al final s'haurà de cobrar més car. El consumidor pagarà molt més cares les fruites i hortalisses d'hivern que només es produeixen ací, perquè l'aigua és més cara i no podem estar sempre per a pèrdues", adverteix.

Amb una opinió semblant es manifesta Regs de Llevant, que representa els interessos de 20.000 agricultors. "No diem que no a l'aigua dessalada, però costa sis vegades més i la qualitat d'aquesta aigua no té res a veure amb la del transvasament".

Un 400% més d'emissions de CO2

Asaja apunta a un argument més contra l'aigua dessalada, el mediambiental, ja que, segons les seues estimacions, proporcionar el cabal de reg amb dessaladores suposaria incrementar les emisions de CO2 un 400%. "Si això és protegir el medi ambient, que m'ho expliquen", diu José Vicente Andreu.

El líder d'Asaja Oriola reconeix que hi ha un greu problema mediambietal amb el Tajo, però l'atribueix a l'abocament d'aigües residuals de la ciutat de Madrid sense depurar a través del Jarama. Un afluent que, segons diu, aporta més cabal del que du el riu en el naixement. Augmentar les aportacions al Tajo –una altra de les mesures de l'informe del Ministeri– "dilueix però no resol" el problema de la contaminació, explica el portaveu agrari.

"Que Madrid depure les seues aigües", reclama Andreu, que recorda que el "Segura abans era una claveguera, perquè tampoc s'hi depurava, i ara és un verger".

També et pot interessar

stats