Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

Front comú dels regants contra la rebaixa dels volums del transvasament Tajo-Segura

El sector agrari d'Alacant, Múrcia i Almeria "recorrerà a la imaginació" per a impulsar accions de protesta adaptades a les restriccions sanitàries de la Covid-19 que visibilitzen el malestar del col·lectiu.

Canal del transvasament Tajo-Segura / Confederació Hidrogràfica del Segura

Front comú dels regants contra la rebaixa dels volums del transvasament Tajo-Segura anunciada pel govern espanyol. El sector agrari d'Alacant, Múrcia i Almeria ha anunciat aquest dilluns mobilitzacions a Madrid al final d'abril per a protestar contra els canvis en les regles d'explotació del transvasament del Tajo-Segura que vol impulsar el Ministeri de Transició Ecològica. 

Ho han acordat en el marc del Cercle de l'Aigua, que agrupa diferents organitzacions de regants de les tres províncies afectades i s'ha reunit de matí a la Cambra de Comerç de Múrcia per a estudiar les accions que adoptaran els pròxims mesos. L'entitat defensa les manifestacions com una resposta "immediata, urgent i ferma" davant la proposta del govern espanyol que, en la pràctica, suposa reduir de 38 a 27 els hectòmetres d'aigua mensualment transvasada del riu Tajo al Segura. La disminució pot afectar de manera directa 40.000 llocs de treball en el sector agrari de les comarques del Baix Segura i del Vinalopó. Alerten també que les retallades encariran el preu de l'aigua per a consum humà.

El president del Sindicat Central de Regants del Tajo-Segura Tajo-Segura, Lucas Giménez, ha detallat que el calendari de protestes començarà al final d'abril o el principi de maig. L'actual situació d'emergència sanitària obliga el sector a fer servir la imaginació per a adequar les protestes, que tindran un format tant presencial com virtual, a les restriccions decretades per tot Espanya arran de la pandèmia. L'objectiu final, en tot cas, no canvia: visibilitzar el malestar del col·lectiu. "Estarem a Madrid més d'una vegada, de manera presencial i no presencial. Ens farem veure físicament i no físicament", ha explicat Giménez.

Es duran a terme "actuacions molt visuals" tant a la capital d'Espanya com a les seus de la delegació de govern a Alacant, Múrcia i Almeria, per a atraure tota l'atenció sobre la situació "crítica" que travessen els regants del Llevant espanyol per la decisió del Ministeri. És la reacció d'un col·lectiu que assegura que té un "enuig monumental" en aquests moments perquè, al seu parer, les retallades en el tranvasament Tajo-Segura estan totalment injustificades. 

Més enllà de les reivindicacions al carrer, els regants afectats volen portar la protesta també a l'àmbit polític i han demanat la reunió urgent del Pacte Regional de l'Aigua, així com trobades amb els presidents de la Comunitat Valenciana, Múrcia i Andalusia, les tres comunitats autònomes afectades pel transvasament. A més, reclamen reunir-se amb la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Volen comptar també amb la participació directa dels ajuntaments, sindicats i la societat civil de tots els municipis afectats d'Alacant, Múrcia i Almeria. 

El transvasament Tajo-Segura ha estat sempre envoltat de polèmica des que va entrar en funcionament l'any 1979. La Generalitat ha reiterat el seu suport a aquesta obra hidràulica i ha manifestat un "rebuig frontal" a qualsevol canvi de les regles d'explotació que comprometa el proveïment d'aigua al sud de la Comunitat Valenciana. El mes passat va anunciar que presentaria al·legacions al projecte de reial decret de Transició Ecològica per a reduir-ne els cabals. Ximo Puig ha reclamat diàleg per a resoldre aquesta polèmica i que les decisions es prenguen tenint en compte les necessitats dels regants alacantins. 

Hi ha unanimitat sobre açò en tot l'espectre polític valencià i, de fet, la comissió de medi ambient de les Corts va aprovar a març, amb el suport de tots els grups parlamentaris, una proposta del PP, consensuada amb els socis del Botànic, per a exigir al govern espanyol la paralització immediata de qualsevol modificació de les normes d'explotació del transvasament Tajo-Segura fins que no s'aprove el pla hidrològic, així com que aquesta planificació s'acorde amb els actors beneficiaris i amb la Generalitat.

El PSOE impulsa un manifest

Els socialistes de la Comunitat Valenciana i de la Regió de Múrcia dissenyen una estratègia conjunta en defensa del transvasament. Aquest dilluns representants de les dues organitzacions, que s'han reunit a la seu del PSOE de Múrcia, han subscrit un manifest per a reivindicar de les assignacions vigents d'ambdós territoris. En la trobada ha participat també Roger Llanes, secretari d'Aigua i Agricultura del PSPV. 

En una roda de premsa posterior, el secretari general dels socialistes murcians, Diego Conesa, ha explicat que, a través del document, volen dotar de seguretat i garantia el subministrament d'aigua tant a la població com als agricultors. Demanen aigua suficient amb preu assequible i per a sempre. 

Els socialistes anuncien que hi haurà més reunions similars. La pròxima serà a València i abordarà les necessitats comunes tant d'aigua com d'altres assumptes com les infraestructures. Estarà encapçalada per Conesa i el secretari general del PSPV, Ximo Puig.

També et pot interessar