Els regants reivindiquen la gestió de l'aigua en un context de sequera i canvi climàtic
El Pacte Nacional de l'Aigua i la interconnexió entre conques són els temes protagonistes del 14é Congrés Nacional de Comunitats de Regants.
Vora un miler de regants es reuneixen a Torrevella fins el divendres 18 de maig, en el 14é Congrés Nacional de Comunitats de Regants de tot Espanya. És un intent de fer més pla el camí entre les conques que cedeixen aigua i les que la reben, en un context marcat per les negociacions del Pacte Nacional de l'Aigua. La ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina, no ha concretat la data per a la signatura del pacte i ha demanat que els partits s'hi sumen perquè les polítiques d'aigua no s'interrompen pels possibles canvis de govern.
De la seua banda, el president de la Generalitat Ximo Puig, ha dit que la posició favorable del Partit Socialista a l'acord ha d'estar sustentada en una realitat pressupostària que garantisca el compliment de les obres i actuacions acordades. Ximo Puig ha anunciat un pla d'inversions de 1.000 milions d'euros per a pal·liar la sequera a la Comunitat Valenciana.
El president de la Diputació d'Alacant, César Sánchez, ha dit que l'acord provincial de l'aigua a Alacant entre el PP, PSPV-PSOE i Compromís, ha de ser un mirall per a la resta d'Espanya.
Els regants volen que aquesta trobada siga un punt d'inflexió perquè s'acorde la definitiva modernització del regadiu. Així, el president del congrés, José Andújar, ha destacat també la importància de cuidar les conques que cedeixen l'aigua. Els experts defensen la interconnexió entre conques i la importància de les obres de regulació dels cabals d'aigua davant el canvi climàtic. Els regants volen tindre aigua garantida per a fer rendibles els cultius per tal d'amortitzar els més de 5.000 milions d'euros invertits en la transformació de regadius.
També busquen fórmules per pal·liar els costos de l'energia, i demanen més finançament públic, ja que tot i que els sistemes moderns redueixen un 20 per cent el consum d'aigua, disparen la factura energètica. S'hi parla també de les noves normes de les comunitats de regants, i dels sistemes de bombatge d'alta eficiència i solar.
La conferència inaugural ha estat a càrrec del rector honorífic de la Universitat d'Alacant, Antonio Gil Olcina. Ha recordat que la zona de gravetat extrema de sequera comença al cap de la Nau i recorre el sud peninsular, precisament, l'espai que es considera "l'horta d'Europa".