Directes
Ara en la televisió
MÚSICA DE BANDA

Els regants del Tajo-Segura, al govern espanyol: "Deixen tranquil el transvasament una vegada per sempre"

El president del Sindicat Central de Regants de l'Aqüeducte Tajo-Segura reclama al Ministeri de Transició Ecològica que aplique "raons d'estat" a l'augment del cabal ecològic del riu perquè "no beneficia ningú"

El president del Sindicat Central de Regants de l'Aqüeducte Tajo-Segura, Lucas Jiménez / À Punt NTC

"Deixen una vegada per sempre tranquil el transvasament Tajo-Segura". És el contundent missatge que els regants del Llevant espanyol fan sentir a Madrid, on protesten contra els canvis en les regles d'explotació que vol impulsar el govern espanyol. Una proposta que suposa, en la pràctica, reduir de 38 a 27 els hectòmetres d'aigua mensualment transvasada des de la capçalera del Tajo al Segura. Agricultors procedents d'Alacant, Múrcia i Almeria, les zones afectades, s'han desplaçat a la capital per a manifestar-se davant del Ministeri de Transició Ecològica per la retallada. La principal demanda l'ha resumida el president del Sindicat Central de Regants de l'Aqüeducte Tajo-Segura, Lucas Jiménez, en Les notícies del matí d'À Punt: "No li peguen xicotetes pessigades al transvasament que el faran inviable". 

Els agricultors reclamen al govern espanyol que recapacite perquè no hi ha alternativa al transvasament. Li demanen per això que aplique "raons d'estat" a l'increment del cabal ecològic en el Tajo que pretén fixar el ministeri. Un augment que "no beneficia ningú" en la conca del riu i genera "grans prejuís" a les comarques d'Alacant, Múrcia i Almeria, ha criticat Jiménez. Des del Sindicat de Regants defensen que el règim actual de cabals permet assolir els objectius fixats i alerta que amb l'ampliació que planteja Transició Ecològica deixaran de rebre aproximadament el 45% d'aigua que els arriba de mitjana per a regadiu. 

Segons càlculs de les organitzacions de regants, la retallada pot afectar de manera directa 40.000 llocs de treball en el sector agrari de les comarques del Baix Segura i del Vinalopó. Per això, reclamen que primen raons d'estat en la fixació dels cabals i es deixen a banda els criteris polítics en la presa de decisions. "Estem a temps de meditar, parlar i corregir les decisions", ha apuntat el president dels regants, en un to conciliador.

Les mobilitzacions a Madrid tenen e suport de membres del Consell i del Partit Popular de la Comunitat Valenciana, entre els quals hi ha la consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, i la síndica del PP a les Corts, Eva Ortiz. Un suport que el sector agraeix en defensa d'unes reivindicacions que "sense dubte, són justes". 

La Generalitat, de fet, ja ha avançat que recorrerà davant la justícia contra la retallada del transvasament mensual del Tajo-Segura si finalment es publica el decret del govern espanyol, però els regants no són partidaris d'arribar a aquest escenari. "La resolució habitualment arriba tard, quan el mal ja està fet. Pot estar donant voltes entre tres o quatre anys pels tribunals, i en eixe període el regadiu pot caure estrepitosament", ha assegurat Jiménez. "Allò important és recapacitar i prendre decisions ajustades a les necessitats del riu, no a les dels dirigents polítics d'una regió", ha afegit. 

La d'aquest dilluns és només la primera protesta en un calendari d'accions reivindicatives en defensa del transvasament que el sector va aprovar el mes passat. No hi ha previsió que la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, reba el col·lectiu hui per a escoltar les revindicacions que defensen. L'agenda que la Moncloa ha publicat per a aquest 24 de maig la situa en un acte a Toledo amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Però avisen que tornaran a Madrid: "Lluitarem per una entrevista amb la ministra. Hi tenim dret", afirma Lucas Jiménez.

També et pot interessar