La regeneració de les zones cremades, en perill, pel risc important de gotes fredes
Els experts adverteixen de l’elevat risc de tempestes fortes durant la tardor
L’acumulació de calor a la mar durant l’estiu pot generar situacions de DANA o gotes fredes intenses aquesta tardor, una situació que, segons els experts, podria generar tempestes molt fortes que representarien un risc per a la regeneració de les zones cremades ara fa un mes.
Els tècnics que han avaluat la zona afectada per l’incendi de la Vall d'Ebo apunten que la lluita contra l'erosió del terreny ha de ser una de les prioritats. Això sí, no l'única per a recuperar els milers d'hectàrees afectades.
Un mes després, estudien quines tècniques s’han de fer servir, tenint en compte les particularitats de cada zona, per a dissenyar actuacions concretes que inclouen, principalment, l’autogeneració, però també la neteja o la tala.
Per tal de prendre les decisions adequades, cal delimitar la zona, avaluar els danys mediambientals i identificar les espècies i les llavors que han sobreviscut i "trobar els punts vulnerables on s'hauria de fer una restauració d'urgència", apunta Víctor Santana, investigador del Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM).
Factors com el pendent i la falta de bancals fan augmentar el risc d’erosió del terreny, ja que en cas de pluges intenses, no hi ha vegetació que retinga el sòl, afirma la investigadora del CEAM Luna Morcillo, per la qual cosa demanen que es prenguen mesures urgents.
Moltes veus apunten a l’autogeneració, "a esperar que la llavor trobe les millors condicions per a germinar", apunta Morcillo, i a altres accions com la reparació dels murets dels bancals abandonats o fer sistemes de retenció amb els arbres cremats. Una autogeneració per a la qual caldrà esperar un parell de dècades.