El Regne Unit prova amb èxit la primera vacuna a mida contra el càncer de pell
Els resultats preliminars són "extremadament impressionants" perquè redueix a la meitat el risc de mort dels pacients o la reaparició del melanoma
Un nou avanç per al tractament del càncer de pell arriba des del Regne Unit. Científics britànics han aconseguit desenvolupar la primera vacuna personalitzada del món contra el melanoma a partir d'ARN modificat (ARNm), la mateixa tecnologia emprada en els sèrums per a combatre el coronavirus. Els resultats dels assaigs fets fins ara, tal com arreplega el diari The Guardian, són "extremadament impressionants", segons els descriuen els metges, perquè el fàrmac experimental redueix a la meitat els riscs que els pacients moren o que la malaltia reaparega.
El melanoma és el disseté tipus de càncer més comú en tot el món i afecta més de 150.000 persones a l'any, segons les xifres del 2020 del World Cancer Research Fund International. Les dades clíniques de la nova vacuna personalitzada, dissenyada per les farmacèutiques Moderna i Merck, obrin una nova porta d'esperança per a fer un pas més en la lluita contra esta patologia.
El National Health System del Regne Unit és una de les organitzacions que estan provant el sèrum, conegut amb el nom mRNA-4157. En concret, els pacients als quals es va administrar després d'extirpar-los un melanoma en fase 3 o 4, els més greus, tenien un 49% menys de risc de morir o de repetir la malaltia al cap de tres anys. L'oncòloga Georgina Long, investigadora principal en l'estudi britànic, ha apuntat que tot i que els números hauran de revisar-se a llarg termini, "el risc més elevat de recurrència en els pacients amb càncer més avançat es produeix en els dos primers anys".
A través del tumor extirpat a cada pacient i amb ajuda d'intel·ligència artificial, es dissenya una injecció a mida per a cada persona que entrena l'organisme a destruir les cèl·lules canceroses restants i a evitar que la malaltia torne mai.