El rei entrega els Premis d’Investigació amb una frase d’Estellés: “La ciència és la clau que obri tots els panys”
Lliura a Gandia els reconeixements a una vintena de guardonats, entre ells quatre valencians, i pronuncia un discurs amb al·lusions a clàssics com Ausiàs March o Joanot Martorell
Una frase del poeta Vicent Andrés Estellés, del qual se celebra el centenari del naixement enguany, ha servit al rei Felip per a posar en relleu la importància de la investigació: “La ciència és la clau que obri tots els panys”, afirmava el monarca durant la seua intervenció en l’acte de lliurament dels Premis Nacionals d’Investigació, que ha acollit Gandia i que han reconegut les aportacions d’una vintena de guardonats, entre ells quatre valencians.
Aquesta frase, pronunciada en valencià, no ha sigut l'única referència a la literatura valenciana que ha fet el monarca, que ha acudit amb la reina Letícia, per primera vegada durant el seu regnat, al cap de comarca de la Safor per a atorgar els màxims reconeixements científics d’Espanya.
El rei ha esmentat també alguns clàssics valencians que van residir a la ciutat, com Ausiàs March, Joanot Martorell o Roís de Corella. De fet, s'ha referit, en valencià, a aquesta ciutat com "de llinatge, culta, amable, moderna i innovadora" i ha felicitat la Universitat Politècnica de València per les tres dècades que compleix a Gandia.
Al marge de referències literàries, el rei Felip ha assenyalat que “la ciència no donarà totes les respostes, però planteja les preguntes més adequades i revolucionàries”. “No endevina l'avenir, però preveu problemes, anticipa malalties o amenaces, i aquest coneixement, fruit d'una àrdua i noble carrera de relleus, és l'arrel de les solucions als reptes globals i locals del nostre temps”, exposava davant els premiats concentrats al Palau Comtal.
Després de reiterar que "invertir en ciència és invertir en futur", el rei ha assenyalat que Espanya té rellevants lideratges científics i tecnològics en matèria de medicina personalitzada, energies renovables o digitalització, però "encara ha d'afrontar importants desafiaments".
Entre aquests desafiaments, citava el de l'envelliment de la població, la despoblació rural i el creixement urbà, la gestió dels recursos naturals o l'impacte de la intel·ligència artificial.
Segons ha dit des de Gandia, el país podrà respondre als reptes "gràcies al seu capital més valuós, la comunitat científica, a la qual cal continuar cuidant i connectant amb la societat i amb el teixit productiu".
Sou els qui ens cuideu, poseu la vostra dedicació en resoldre els nostres problemes i interrogants
La ministra de Ciència i Innovació, la gandienca Diana Morant, ha agraït a la vintena de premiats el seu treball per “millorar la vida de tots”.
“Sou els qui ens cuideu, poseu la vostra dedicació a resoldre els nostres problemes i interrogants”, assenyalava, al mateix temps que recordava que fa tot just quatre anys es declarava l’estat d’alarma per la pandèmia, una situació en què la ciència va ajudar a fer “un gir ètic de primera magnitud” en trobar una vacuna que fera front, mesos després, a la covid-19.
Entre els vint premiats en alguna de les modalitats dels Premis Nacionals d'Investigació 2023, hi havia quatre valencians: Luis Enjuanes (Medicina), Javier García (Transferència de Tecnologia), Marta Martínez Sanz (Recursos Naturals) i Manuel Arellano (Dret i Ciències Econòmiques).
Visita a les Falles
A l’arribada a Gandia, Felip VI i la reina Letícia han sigut rebuts al pati d'armes del Palau Ducal dels Borja per la ministra de Ciència, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, i l'alcalde de Gandia, José Manuel Prieto.
Posteriorment, després de l'acte oficial de lliurament de premis, els monarques tenien previst visitar la contigua plaça del Mercat, molt pròxima al Palau, per a veure de prop falla del mateix nom i visitar l'alcaldia per a signar en el llibre d'honor de la ciutat.