El reial decret del govern espanyol sobre el Tajo-Segura no inclourà la clàusula que garantia la continuïtat del transvasament

Regs de Llevant anuncia que portaran l'assumpte als tribunals i qualifiquen de "paripé" els acords adoptats en l'últim Consell Nacional de l'Aigua perquè no es compliran

Trasvasament T-S
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
02 de gener 2023 - 12:00 Actualitzat: 25 de gener 2023 - 16:25

El reial decret que prepara el govern espanyol per a regular les condicions d'explotació del transvasament Tajo-Segura finalment sí que establirà un augment del cabal ecològic del primer riu, fins a 8,65 metres cúbics per segon el 2027, cosa que en la pràctica implicarà l'arribada de menys aigua a les comarques valencianes del sud i també a Múrcia i Almeria. Ho ha denunciat aquest dilluns el president de Regs de Llevant i vicepresident del sindicat central de regants de l'aqüeducte Tajo-Segura (Scrats), Javier Berenguer, entrevistat en Les notícies del matí.

Els nous requisits que regiran el funcionament de la infraestructura, encara pendents d'aprovació pel Consell de Ministres, no reflectiran els acords adoptats en l'última reunió del Consell Nacional de l'Aigua en cas que finalment eleven els cabals ecològics als punts més conflictius del riu, sobretot al pas per Aranjuez. Va ser el novembre passat quan aquest l'organisme i el Ministeri de Transició Ecològica pactaren introduir un mecanisme corrector, acompanyat d'una sèrie d'inversions de més de mil milions d'euros, que afectaria els criteris relatius a l'establiment dels cabals ecològics i que serviria per a garantir l'arribada d'aigua als regadius. El text consensuat assenyalava que no seria necessari incrementar-los, ja que podrien comprometre el transvasament, sempre que es compliren els objectius ambientals fixats per a les masses d'aigua.

En la ràdio d'À Punt, Berenguer ha lamentat que el govern espanyol modifique el projecte de reial decret a pesar d'haver-lo redactat "ells mateixos", una decisió que "no s'entén", i assegura que batallaran en els tribunals. A parer seu, el que ha passat en el Consell Nacional de l'Aigua ha sigut un "paripé": "No hem entés per què ho han fet, portar el projecte de reial decret al Consell Nacional de l'Aigua, on s'aprova, i després canviar-lo al seu gust", ha criticat.

Els valencians ens hem trobat que el nostre president no ha sigut capaç de paralitzar aquesta massacre Javier Berenguer - Ppresident de Regs de Llevant i vicepresident de Scrats

Fins a 8,65 metres per segon el 2027

Segons ha explicat el regant, el col·lectiu es va assabentar diumenge a la nit del canvi de criteri i l'eliminació de la comissió avaluadora que analitzaria l'evolució dels cabals del riu en els punts més conflictius. "El Ministeri ja ha llevat la clàusula de revisió, de manera que sí o sí s'augmentaran els cabals a set metres cúbics per segon quan ho aprove el Consell de Ministres. El 2026 serà a huit i el 2027, a 8,65", ha subratllat. Actualment, els nivells estan en sis metres cúbics per segon.

Durant l'entrevista, Javier Berenguer ha carregat durament contra el PSOE, a qui ha acusat d'haver creat "la seua guerra de l'aigua entre Castella-la Manxa i la Comunitat Valenciana" i haver pres decisions basades solament "en criteris polítics" en lloc de tècnics per a "aconseguir vots". Per a ell, la batalla l'ha guanyada el president manxec, Emiliano García Page, per damunt del valencià Ximo Puig. Ha assegurat que el col·lectiu demanarà explicacions al cap del Consell per no haver defensat els interessos del camp valencià: "Li han fet un desservei, cinc mesos abans de les eleccions. Els valencians ens hem trobat que el nostre president no ha sigut capaç de paralitzar aquesta massacre", ha dit.

Encara que en cinc o sis anys guanyem en els tribunals, arribarem tard, perquè ja s'hauran abandonat els camps i no quedarà res a defendre Javier Berenguer - President de Regs de Llevant i vicepresident de Scrats

Per al dimecres de la setmana vinent, 11 de gener, els regants han convocat una manifestació davant del Ministeri d'Agricultura per a protestar contra la retallada de l'aigua del transvasament Tajo-Segura. Amb aquesta mobilització pretenien dissuadir l'executiu espanyol de qualsevol canvi de criteri en les regles d'explotació de la infraestructura, però ara ja saben que arriben tard perquè la decisió està presa. "Han corregut massa, fins i tot a Nadal. Haurem de ser molt més contundents el dia 11 a Madrid contra una mesura que només es creu el govern".

El representant dels regants del Tajo-Segura es mostra pessimista per a l'escenari futur i es pregunta què passarà quan no arribe l'aigua necessària per a regar els camps i l'arbrat de les zones afectades pel transvasament. I argumenta que ni tan sols una victòria en els tribunals significarà un èxit, perquè el mal ja estarà fet. "Encara que d'ací a cinc o sis anys guanyem, arribarem tard, perquè ja s'hauran abandonat els camps i no quedarà res a defendre", ha alertat.

Puig: "Els acords cal respectar-los"

El passat 11 de desembre, l'Advocacia General de la Generalitat va elaborar, a petició del Consell, un informe que serveix com a base jurídica per a instar l'executiu espanyol a respectar el projecte de reial decret en els mateixos termes en què va ser aprovat pel Consell Nacional de l'Aigua, el 29 de novembre. El document desmunta els arguments esgrimits per a tractar de justificar un canvi d'última hora en relació amb els criteris per a fixar els cabals ecològics, sobre els quals el secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, apel·la a una sèrie de sentències del Tribunal Suprem. També recorda que la disposició novena del projecte de reial decret consensuat estableix que “si amb les mesures aplicades es compleixen els objectius ambientals fixats per a aquestes masses d'aigua, no serà necessari aplicar els escalons previstos en el pla hidrològic partir de l'1 de gener del 2026”, per la qual cosa no caldria incrementar els cabals ecològics al seu pas per Aranjuez i això "garanteix l'arribada de l'aigua procedent del Tajo fins a la conca del Segura”.

Estem en la posició de l'acord, no estem en guerra contra ningú Ximo Puig - President de la Generalitat

Preguntat sobre l'assumpte aquest dilluns, Puig ha apel·lat a la cautela i ha assegurat que el govern valencià no té encara la confirmació que la clàusula pactada desaparega de la versió definitiva del reial decret. En tot cas, ha insistit que "els acords cal respectar-los" i que per això la posició de la Generalitat implica fer tots els possibles perquè es complisca el text consensuat en el Consell Nacional de l'Aigua, que a més estableix que en 2025 s'ha d'avaluar de nou l'escenari per a així prendre les mesures oportunes. "Estem en la posició de l'acord, no estem en guerra contra ningú", ha remarcat el mandatari valencià. I ha deixat clar que la Generalitat "està i estarà al costat dels regants", independentment del que decidisca el Consell de Ministres, i que en cas que no es complisquen els acords sobre la continuïtat del Tajo-Segura, prendrà "les mesures necessàries" a l'abast.

També et pot interessar

stats