Reintrodueixen 12 cries d'àguila pescadora al Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva

Es pretén recuperar l'espècie com a nidificant i establir una població que connecte amb les d’Andalusia i Balears

El director general de Medi natural i Animal, Raúl Mèrida, durant l'alliberament dels pollets d'àguila pescadora
El director general de Medi Natural i Animal, Raúl Mérida, durant l'alliberament dels pollets d'àguila pescadora / GVA

La Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori ha reintroduït dotze cries d'àguila pescadora, procedents d'Escòcia, al Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva per a garantir la conservació de l'espècie, segons ha informat este divendres el director general de Medi Natural i Animal, Raúl Mérida, durant l'alliberament dels pollets. 

Davant la reducció de la presència d’esta au a la Comunitat Valenciana durant les últimes dècades, este projecte busca recuperar l'espècie com a nidificant i establir una població que servisca de connexió entre les poblacions andalusa i balear.

Esta metodologia d'alliberament ha sigut seleccionada en considerar-se “la més adequada a causa del fort comportament filopàtric que presenta l'espècie, ja que tornen a la zona d'origen per a reproduir-se una vegada aconseguida la maduresa sexual”, ha explicat el director general.

Els joves pollets d'àguila pescadora tenen uns 30 dies de vida, i ja són capaços d'alimentar-se per si mateixos del menjar que els proporcionen els seus progenitors.

A partir d'ara, els tècnics de seguiment adquireixen les funcions de cura i alimentació dels polls sense contacte directe, perquè passen les últimes setmanes de desenvolupament en nius artificials.

Un dels pollets d'àguila pescadora alliberat a la Marjal de Pego-Oliva
Un dels pollets d'àguila pescadora alliberat a la Marjal de Pego-Oliva / GVA

Les cries han viatjat esta setmana des de les Highlands escoceses sota supervisió de tècnics de la Fundació Migres fins al Parc Natural Marjal de Pego-Oliva, on continuen rebent l'atenció necessària en gàbies de cria campestre per a monitorar el desenvolupament fins que estiguen preparades per a ser alliberades i migrar cap a l'Àfrica.

L'àguila pescadora (Pandion haliaetus) és una de les aus rapaces amb major distribució mundial, amb presència en tots els continents, excepte l'Antàrtida. Si bé l'espècie no està amenaçada a escala global, les poblacions europees, i en particular les de la conca mediterrània, van patir un significatiu declivi a la fi del segle XX.

La Generalitat col·labora en el projecte, que es va iniciar fa cinc anys, amb la Fundació Iberdrola España, la Fundació Migres i Roy Dennis Wildlife Foundation.

De fet, el 13 de juliol de 2023, arribaren a les instal·lacions de la Marjal de Pego-Oliva 12 pollets més, procedents també d’Escòcia proporcionats per la Roy Dennis Wildlife Foundation. Dels dotze polls, onze van volar i hi ha la possibilitat que algun torne de la zona d'hibernació l'any que ve quan ja siga adult.

També et pot interessar

stats