Relacions tòxiques en l’adolescència, una realitat de la violència masclista
Nadia, una jove, explica que ha patit abusos en la seua primera relació i que ha pogut eixir-ne gràcies a la família
Una de les realitats que més preocupa, pel que fa a la violència masclista, són les relacions tòxiques que s'enceten en l'adolescència. Nadia va patir l'abús en la seua primera relació sentimental. Explica que va passar per un calvari que era incapaç de controlar, i que gràcies a la família va ser capaç d’eixir de la relació.
Nadia no veia els senyals que l'alertaven del perill i la toxicitat d'una relació que la dominava, “sempre em mirava el WhatsApp quan arribava a casa, es passava hores, inclús la galeria de fotos, les fotos que esborres… tot”, ha declarat. Gràcies a parlar i contar el que li estava passant va aconseguir ser una supervivent.
També ha comentat que sa mare i la seua cosina han sigut clau per a poder trencar el silenci, i diu que és important que “conten el que els està passant i el que senten. Vaig tindre sort que la meua cosina va parlar, si no li ho arribe a contar, encara continuaria amb ell”, afirma.
D’altra banda, la fundació Annabella recorda que no parlem de víctimes, sinó de supervivents, i que és fonamental comptar amb la família per a tirar avant. Gemma Sunyer, formadora de la fundació, subratlla que si eres familiar o amic de la persona afectada, has de seguir al seu costat. “Si es troben aïllades, és quan serà impossible eixir de la situació”, ha detallat Sunyer.
Més de 13.000 casos de violència de gènere detectats
La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha detectat més de 13.000 casos de violència de gènere, a través del programa de detecció contra la violència de gènere, que es va generalitzar a tots els departaments de salut el 2015.