Els religiosos aposten per crear una comissió d’investigació sobre els abusos sexuals de l’Església

La Conferència de Religiosos defén que les congregacions no estan “de braços plegats” i que algunes han denunciat davant la Fiscalia casos d’abusos sexuals

La confederació de religiosos s'ha mostrat disposada a col·laborar per a esclarir possibles casos de delictes sexuals
La Confederació de Religiosos s'ha mostrat disposada a col·laborar per a aclarir possibles casos de delictes sexuals

La Conferència Espanyola de Religiosos, Confer, advoca per la creació d'una comissió d'investigació sobre els abusos sexuals en l'Església i està disposada a col·laborar-hi perquè, segons ha assegurat, les congregacions no tenen "res a ocultar" i el seu objectiu és escoltar les víctimes i evitar que aquests delictes tornen a repetir-se.

Així ho ha garantit, en una entrevista a Efe, el secretari general de la Confer, el religiós Jesús Miguel Zamora. "No havia d'haver succeït. Ha succeït i demanem perdó perquè no s'ha obrat bé", reitera el representant d'aquest organisme constituït pels superiors dels Instituts Religiosos i Societats de Vida Apostòlica establits a Espanya.

Zamora veu amb bons ulls la creació d'una comissió d'investigació, com han sol·licitat en el Congrés dels Diputats Unides Podem, Esquerra Republicana i EH-Bildu. El PNB, per part seua, ha apostat perquè siga una comissió d'experts independents la que estudie els casos de possibles abusos sexuals al si de l’Església i present després el seu informe a les corts generals.

"Tot el que siga intentar resoldre una situació que és una plaga... totes les iniciatives que hi haja en aquest sentit, per a garantir entorns segurs per als xiquets, els joves, les persones vulnerables... a mi em sembla que tot ve bé", admetia el secretari de la Conferència Espanyola de Religiosos.

No obstant això, assegura que les congregacions religioses no estan "de braços plegats" i recorda que algunes d'elles han posat en mans de la Fiscalia els casos d'abusos dels quals han tingut constància. "Han denunciat religiosos de la seua congregació, són els primers que no tapen el que hi ha", recorda.

El que abans es feia amb la porta tancada en un despatx, ara es fa amb la porta oberta i, si ha de fer-se amb la porta tancada, ha d'haver-hi una altra persona que faça de testimoni Miguel Zamora - President de la Conferència Espanyola de Religiosos

Zamora indica també que s'estan canviant els protocols i moltes organitzacions han acollit en els seus webs una bústia de denúncies. "El que abans es feia amb la porta tancada en un despatx, ara es fa amb la porta oberta i, si ha de fer-se amb la porta tancada, ha d'haver-hi una altra persona que faça de testimoni", perquè els pares sàpien que el lloc al qual envien els seus fills és segur, "siga un col·legi, una catequesi o un club esportiu, crec que això ens implica a tots".

En aquest sentit, ha lamentat que les congregacions, moltes vegades, no tenen informació dels casos d'abusos, ja que no figuren en els arxius. "Es vivia una realitat social molt diferent i tot aquest tipus de coses normalment no eixien a la palestra”, argumenta.

"Ho hem fet malament, hi ha hagut coses de les quals no hem estat al corrent i hi ha hagut germans nostres que anteriorment ho han fet com ho han fet i ara ens toca resoldre aquestes situacions", admet. Però insisteix que no tenen "res a ocultar". "El que cal fer és demanar honestament perdó" i buscar els mitjans perquè no es repetisca. "Escoltarem les víctimes perquè el que intentem és reparar el dolor i reparar-lo en tots els àmbits", també el psicològic i econòmic, afirma. 

També et pot interessar

stats