Reobrin les tres platges de València afectades pel vessament, encara que sense permetre el bany

L’Ajuntament mantindrà la bandera roja fins que les anàlisis de l’aigua n'avalen la qualitat i el cap del Consell assegura que l'arena está en un "estat magnífic"

Un dels primers usuaris a tornar a les platges del sud de València observa la vora de la mar, on van arribar les restes d'hidrocarburs
Un dels primers usuaris a tornar a les platges del sud de València observa la vora de la mar, on van arribar les restes d'hidrocarburs / Raquel Segura (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
18 de juliol 2024 - 10:55 Actualitzat: 18 de juliol 2024 - 12:59

Les tres platges del sud de València afectades des de dimarts per un vessament d'hidrocarburs ja estan obertes a la ciutadania. Encara que es pot accedir a l’arenal, el bany encara no està permés. L’Ajuntament de València esperarà a tindre els resultats de les últimes analítiques d’aigua, que avalen la qualitat òptima, per a tornar a permetre el bany en les platges del Saler, la Garrofera i l'Arbre del Gos. La reobertura de les platges s’ha decidit davant de “l’estat magnífic”, en paraules del cap del Consell, que presenta l’arena. 

Les platges es van tancar dimarts, quan es va detectar un vessament, probablement d’un carburant, que va afectar vora dos quilòmetres del litoral. Les tasques de neteja es van emprendre només unes hores després de tindre constància de la capa negra que cobria l’aigua vora mar i este dijous, 48 hores després, les platges han tornat a quedar obertes. 

Els treballs de neteja, que s'han fet manualment per a retirar de les platges afectades la mínima quantitat d'arena possible, han permés traure de les tres platges 3,5 metres cúbics de residus dels 2,8 quilòmetres de costa que s'han netejat. Els sacs que contenen els residus que han tenyit les platges ara es dipositaran en una entitat perquè els gestione.

El cap del Consell, Carlos Mazón, ha destacat la “labor extraordinària” de neteja, que s'ha fet "en temps rècord", per a donar una resposta a la contaminació de les platges amb la substància que a hores d’ara s’analitza i que va tenyir de negre el litoral.

El president de la Generalitat ha assenyalat que encara es “tardarà uns dies més” a autoritzar el bany en els vora dos quilòmetres de litoral que van quedar afectats pel vessament i ha demanat “paciència” als usuaris.

Afecció "mínima" a la fauna

Pel que fa als efectes que ha pogut tindre el vessament sobre l’entorn natural i després que agents mediambientals de la Comunitat Valenciana denunciaren que havien trobat un exemplar de corriol camanegre recobert amb la substància negra que havia tenyit la mar, el cap del Consell ha assenyalat que el dany del vessament en la fauna ha sigut “mínim”. Ho justificava afirmant que sols s’havia vist afectada una au, que es recupera al centre de l'Albufera de la Generalitat.

“Crec que en temps extraordinari la capacitat de reprendre la normalitat ha sigut magnífica i em sent molt orgullós”, ha asseverat el president, qui ha felicitat totes les persones que han actuat a la zona, com el personal de Tragsa i les brigades mediambientals de la Generalitat.

Les causes depenen del govern espanyol

Respecte a les causes del vessament, ha assenyalat que és el govern d'Espanya, a través de Capitania Marítima, el que n'ha d'informar, per la qual cosa estan a l'espera del que diguen.

Per últim, i davant de les veus crítiques de Compromís i algunes entitats cíviques, com Ciutat-Port, que advertien del risc d’augmentar vessaments com estos si s’amplia el port de València, Carlos Mazón ha defensat les obres en esta infraestructura portuària.

Ha argumentat, una vegada més, que els informes d’impacte ambiental “són clars, evidents, positius”, per la qual cosa espera que, "a poc a poc, els pocs que queden pensant que és incompatible amb la nostra sostenibilitat i amb el nostre equilibri s'adonen que és bona per a tots".

També et pot interessar

stats