Així es repartiran les 6.000 places estructurals de Sanitat per a reforçar la xarxa pública des de l'1 de maig
La consellera Ana Barceló destaca que l'increment de plantilla, del 12%, és "el més gran en la història de la sanitat valenciana" i s'orientarà sobretot a hospitals i atenció primària
La Conselleria de Sanitat ha desgranat aquest dimarts els plans i el cronograma amb què treballa per a crear 6.000 noves places estructurals per a reforçar el sistema valencià de salut. La xifra s'havia anunciat a principis de novembre, però ara el govern valencià ha concretat els detalls sobre aquest increment de plantilla, del 12%, que és "el més gran en la història de la sanitat valenciana", en paraules de la consellera, Ana Barceló.
En una roda de premsa, la responsable sanitària ha explicat que el procés d'ampliació es realitzarà en dues fases, una al maig amb caràcter "immediat" i l'altra al mes de setembre. El gruix de les places de nova creació es contemplen en la primera: 5.040 professionals que s'incorporaran a la xarxa des de l'1 de maig. Són llocs de treball destinats a atenció primària, salut mental, salut pública i urgències i emergències, i quasi 3.000 pertanyen a infermeria i facultatius.
Desglossades per categories, entre altres, hi ha previstes 1.889 places d'infermeria, 979 de metges i metgesses, 453 TCAI (tècnics en cures auxiliars d'infermeria), 397 auxiliars administratius, 272 zeladors, 178 fisioterapeutes, 114 treballadors socials, 109 psicòlegs clínics, 150 informàtics, 120 tècnics de laboratori, 45 farmacèutics i 30 enginyers. Per tant, tal com ha puntualitzat Barceló, "en aquesta primera etapa hem prioritzat Atenció Primària, Salut Mental, Salut Pública, així com Urgències i Emergències".
Per províncies, es crearan 606 places a la de Castelló (el 12%); 1.751 a Alacant (el 34,7%) i 2.683 a València (el 53,3%). Cal tindre en compte, destaquen des de la Conselleria, que una part de les places assignades a València no es destinaran als departaments de salut sinó als serveis centrals de Salut Pública i la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.
A totes aquestes vacants podrà optar el personal que ha treballat amb contractes de reforç covid a través de les borses de Sanitat. En la pràctica, ha remarcat Barceló, suposa que aquestes contractacions que finalitzen a l'abril i tenien caràcter "temporal" i "conjuntural", es transformen en "places estructurals, indefinides i de qualitat". La xifra de contractes es manté, però amb "nous perfils" orientats a atendre les necessitats que han sorgit, ja que durant la pandèmia aquests professionals es dedicaven a tasques de rastreig i seguiment de pacients amb coronavirus.
Per a tancar les contractacions i començar a incorporar professionals des de l'1 de maig, els departaments de salut començaran a contactar amb els i les professionals inscrites en la borsa de salut a partir del 20 d'abril, ha avançat Barceló, que ha recomanat al col·lectiu que estiga "especialment atent" per a contribuir a agilitzar al màxim les gestions.
Ja al setembre s'iniciarà la segona fase, que abastarà les 960 places restants i se centrarà exclusivament a finalitzar el procés d'ampliació de plantilla als hospitals per a atendre les necessitats més específiques. Hi podran optar els qui acaben el MIR al maig.