Els reptes de la reducció de la setmana laboral protagonitzen la segona jornada de la cimera a València
Experts nacionals i internacionals continuen debatent aquest dissabte sobre la setmana laboral de quatre dies per a combatre el canvi climàtic i la desigualtat i afavorir la conciliació familiar
La Four Day Week International Summit continua a València amb la segona i última jornada. Entre les activitats programades per a aquest dissabte destaquen els tres panels que posen el focus en la reducció de la jornada laboral de quatre dies.
El primer es tracta d'un debat amb experts sobre el futur del treball i la reducció de la jornada laboral, i comptarà amb diversos professionals d'economia, polítiques de gènere i dret laboral que dialogaran sobre els possibles beneficis de la reducció de la setmana laboral. Entre ells estarà Carmen Castro, de la càtedra d'Economia Feminista de la Universitat de València, Paloma Villanueva, economista de la Universitat Complutense de Madrid o Jorge Rosales-Salas, enginyer de la Universidad Mayor de Xile.
El segon panel se centrarà en les campanyes cíviques per la jornada laboral de quatre dies, on es farà un debat amb representants de moviments socials i organitzacions sense ànim de lucre que donen suport a la transició cap a una setmana laboral de quatre dies o 32 hores. En aquesta taula redona també participaran especialistes del Regne Unit i Nova Zelanda.
L'últim panel estarà dedicat a les iniciatives i experiències públiques sobre la setmana de quatre dies. En la conversa participaran representants dels governs i entitats que treballen en polítiques públiques per a donar suport a la reducció de la jornada laboral entre empreses i en el sector públic, com el secretari autonòmic d'Ocupació de la Generalitat, Enric Nomdedéu, Gudmundur D. Haraldsson de l'Associació Islandesa per una Democràcia Sostenible (Alda) i el diputat de l'Assemblea de Madrid i coordinador polític de Més País, Héctor Tejero.
En l'últim dia de la cimera també hi haurà un diàleg entre Juliet Schor, economista, sociòloga i professora del Boston College (EUA) i Pedro Gomes, economista i professor adjunt d'economia de la Universitat Birkbeck, de Londres. Aquests abordaran les hores de treball, el desenvolupament econòmic i el benestar des d'una perspectiva acadèmica.
Un altre diàleg, amb la participació de la directora general de l'Observatori Nacional de Tecnologia i Societat d'Espanya, Lucía Velasco, i M. Luz Rodríguez, exsecretària d'estat d'Ocupació d'Espanya i professora de Dret Laboral en la UCLM, serà un dels últims actes de la cimera, en la qual també van participar aquest dissabte personalitats com la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social del govern espanyol, Yolanda Díaz, la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat, Mónica Oltra, o el diputat de Més País, Íñigo Errejón.
La Comunitat Valenciana, pionera en la reducció d'hores laborals
L'objectiu del cim, segons la Generalitat, organitzadora de la trobada, és que els ponents donen a conéixer les experiències que ja s'han posat en marxa a tot el món d'aquesta nova proposta laboral. L'administració de la Comunitat Valenciana és una de les pioneres en aplicar-la, ja que ha sigut la primera en tot el món que ha iniciat un programa pilot per a posar en pràctica la setmana laboral de 32 hores.
En aquesta línia, el secretari autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu, ha anunciat que el més de juny s'aprovarà el pla d'ajudes per a les empreses que vulguen provar d'implantar aquesta jornada.
Per la seua part, l'alcalde de València, Joan Ribó, també ha proposat en la Four Day Week International Summit que els treballadors de la ciutat gaudisquen durant un mes de les 32 hores setmanals laborables en una experiència pilot que serviria per a avaluar l'impacte que tindria aquest model en la productivitat, l'economia, la mobilitat o la salut de les persones.